Циљ поста је духовно обраћење, и повратак Богу свим срцем, раскид с грехом и одвраћање од свакога зла. Обраћење је дело Божје милости, које отвара срце и враћа Богу.

Пост је одрицање од јела и пића, а постоји пост само на води, и пост на уљу. Он је израз понизности пред Богом, а према Библији, заједно са молитвом и милосрђем, чин наде и љубави.

Фото: Т. Валић

 

 

Сви људи у Библији, које је Бог крстио, су се суздржавали од јела и пића: Свети Илија, Мојсије и Јован Крститељ, су живели од сасвим скромних порција хране. Сам Исус је постио четрдесет дана пре него што је започела његова служба испуњена чудима. Зато је пост јако важан у животу сваког верника.

Значење поста је да се зависност од хране, претвори у окретање Богу. Духовно- се храните више, него уобичајено. Телесно- прочишћује тело од штетних материја и токсина, а може вам помоћи и да дотерате линију.

Све је више научника који тврде да три оброка дневно, уз међуоброке, нису природан начин исхране људи, па многи од њих препоручују повремени пост, јер  може бити моћан у спречавању и преокретању тока неких болести.

Фото: СПЦ

 

 

Неки од њих тврде и да је пост кључ дуговечности, па предлажу да се бар на неко време смањи унос хране која је богата животињским и млечним мастима. Пост омогућава телу бољи одговор на стрес, који би могао да га оштетити, па се доста користи у терапиијској исхрани, за уклањање оштећених молекула и других делова ћелија, а може и да ублажи упале. Зато је и храна за већину пацијената у болницама, базирана на посним намирницама.

Пост је одрицање од одређених намирница, а изгладњивање није пост, и никако их не треба мешати. Изгладњивање има везе само са апетитом, а може бити штетно по здравље.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".