Укинуте су граничне контроле на копненим и поморским граничним прелазима у Хрватској према чланицама ЕУ, а 26. марта биће укинута ограничења и у ваздушном саобраћају.

Шенгенски простор, који се Хрватском проширио први пут након десет година, сада чине 23 од 27 чланица ЕУ, као и Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска.

У шенгенском простору нису Бугарска и Румунија, које нису добиле одобрење других чланица почетком децембра, као и Кипар и Ирска.

Шенгенски простор простире се на више од четири милиона квадратних километара и до сада је бројао око 420 милиона људи.

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић Хрватске посетио је гранични прелаз Брегану и са словеначком колегицом Сањом Ајановић Ховник симболично подигао рампу на граници.

 

 

- Нема више граница које су предуго стајале између нас и наших суседа, природног окружења којем као народ и као држава припадамо. Због тога је овај чин више од укидања граничних контрола. Он је коначна афирмација нашег европског идентитета за који су се генерације Хрвата бориле и избориле - поручио је Божиновић.

 

 

Куна отишла у историју 

Хрватска је постала 20. чланица Еврозоне, а подизањем евра с банкомата једне пословне банке у центру Загреба увођење евра као нове домаће валуте симболично су у новогодишњој ноћи обележили гувернер Хрватске народне банке Борис Вујчић и министар финансија Марко Приморац.

Министар Приморац истакао је да је данас историјски важан дан за Хрватску.

Прихватањем евра, који данас постаје службена валута, Хрватска ће бити дубље интегрисана и чвршће повезана са свим земљама чланицама Еврозоне, као и спојенија с кругом најразвијенијих земаља у свету, поручио је министар.

Фото: Танјуг/АП

 

- Евро ће нам у овим турбулентним временима пружити једну додатну стабилност и омогућити да хрватска привреда расте и развија се на једним чврстим, здравијим и стабилнијим темељима. Омогућиће наравно даљи привредни раст и развитак Републике Хрватске - изјавио је Приморац.

Гувернер Хрватске народне банке Борис Вујчић поручио је да је изузетно срећан, јер је завршен процес започет 2017. године. Није увек изгледало да ће Хрватска већ 2023. ући у Еврозону, односно породицу од 20 земаља која користи другу најважнију валуту на свету, додао је он.

- Иако Еврозона није чаробни штапић који ће ријешити многе проблеме, улазак у Еврозону за Хрватску значи да ће постати отпорнија према кризама, пожељнија инвестицијска дестинација, као и богатија земља с вишим стандардом грађана - навео је Вујчић.

Осврнуо се и на куну, која одлази у историју, напоменувши да је јуче затворио хрватски систем великих плаћања, након 24 године. Рекао је да је то за њега био емотиван тренутак.

- Куна је била је стабилна валута, практички од њеног увођења имали смо инфлацију скоро као земље Еврозоне. Она с поносом одлази у историју и памтићемо је само по добром - закључио је Вујчић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(ХРТ)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".