Симптоми попут температуре, дијареје или повраћања су манифестације вирусних инфекција, које заиста за два или три дана прођу и не изазивају теже последице. Међутим, важно је знати да постоје и вируси који могу да буду један од узрока за настанак карцинома. Управо такви су хумани папилома вируси (ХПВ). Они су изузетно распрострањен, и готово их је немогуће избећи током сексуално активног периода живота. Практично,ове вирусе не можемо избећи.

Вирусолози истичу да су ХПВ врсте које се не задржавају у ваздуху или прљавим рукама. Њих нема ни у крви па се не преносе онако како то важи за највећи број вируса. Да би се пренели, мора се остварити блиски контакт са инфицираном особом. Проблем је што се након почетка инфекције вирус месецима и годинама излучује и то најчешће асимптоматски, подједнако и међу женама и међу мушкарцима. Конвенционалне методе заштите попут презерватива, иако штите од других полно преносивих болести, не спречавају пренос ХПВ. ХПВ су толико мали вируси да они једноствно "пролазе" ту баријеру и несметано се преносе.

Међутим, према речима стручњака за вирусе, само девет типова ХПВ обухвата преко 90 одсто циркулишућих вируса међу људима. Најчешће је то сексуалним путем, али, преносе се и другим врстама контакта везаним за слузокожу и кожу.

Фото: Профимедиа

 

 

Ових девет хуманих папилома вируса узрокују неколико врста карцинома: грлића материце, вулве, вагине, пениса, карцинома главе и врата. Наравно, не мора да значи да ће свако ко је носилац вируса добити рак. Опасност постоји и од настанка кондилома (гениталних, полних брадавица), за чији је настанак такође заслужан хумани папилома вирус. Значајно је рећи да се ризик не односи само на женски пол, иако су карциноми женског гениталног тракта, првенствено грлића материце, најзаступљенији.

Србија је, нажалост, међу неславним рекордерима по учесталости карцинома грлића материце. Сваког дана у нашој земљи барем једна до две жене премине од ове болести.

Фото: Јутјуб принтскрин/Zdravo Jutro

 

 

Зато је у нашој земљи од јуна 2022. године дветовалентна ХПВ вакцина препоручена о трошку државе за децу од од 9 до 19 година, јер ово цепиво када се прими пре ступања у сексуалне односе омогућава заштиту од ХПВ 100 одсто.

Фото: Министарство