Александар Вуковић се као фудбалер и тренер изградио и профилисао у Пољској, играјући и тренирајући у неколико наврата Легију из Варшаве. Шест година, у два наврата, носио је дрес највећег клуба из Пољске, а исто толико времена био је и на функцијама у клубу. За Партизан је играо од 1994. до 2000. године, а у клуб је стигао из родне Бањалуке.

Фото: Н. Скендерија

 

Током лета био је један од главних кандидата за тренера Партизана.. Озбиљно је преговарао са клубом, међутим одбио је црно-беле. Тек после неуспешних преговора са Александром Вуковићем, клуб је указао поверење Илији Столици.

- Превладали су емотивни разлози. Партизан ми је толико битан да нисам могао да одем тамо и доживим пораз. Нисам желео да будем део нечег што би ми донело велику промену и брзу финансијску добит, а истовремено је гарантовало брз отказ тренеру који би преузео Партизан у том моменту. Осетио сам бих био осуђен на неуспех и ништа више. Када је сезона почела, све се испоставило тачним. Експресно је дошло до смене тренера. Не знам чак ни да ли ће бити једина ове сезоне - рекао је Александар Вуковић за пољски портал "Wесзло", свестан да је можда пропустио прилику каријере:

- Када сам добио понуду, сагледао сам ситуацију из свих углова и нисам могао да је прихватим, иако ме звао највећи клуб који је могао да ме позове. Емотивни део ми је важан, иако сам свестан да ми је сада можда воз заувек прошао, да ми је то била прва и последња прилика да остварим свој сан. С друге стране, да ли бих остварио сан када бих се од старта чисто држао за сламку изнад гарантованог неупеха? Знао сам шта се дешава у клубу. Партизанова понуда је могла ту ситуацију да потпуно промени. Могао сам да постанем познат као премијер или неки министар, јер би одједном сви знали за мене. Али није било вредно тога.

Без обзира на све Партизан и даље заузима најважније место у његовом срцу.

- Партизан или Звезда? То је један од најважнијих животних избора. Један од избора који дефинишу човека. Далеко сам од неких конфликата због тога што неко воли друге боје, не мрзим људе који мисле другачије. Радикализам и отписивање људи који навијају за Звезду не иду уз мене. Неки моји блиски пријатељи су велики навијачи црвено-белих и шалимо се на ту тему. Али нема простора за шале када причамо о томе шта симболише Звезда и шта представља Партизан. Моју позицију браним страствено. И то тако чиним да понекад дође на ивицу шовинизма. Питају ме тад како могу да не навијам за српски клуб. А ја када ме питају за кога навијам често кажем: „За Партизан и све Звездине противнике“. Из тог угла, могу да разумем када навијач Висле не подржава Краковију на утакмици против неког немачког клуба. И обрнуто. За неке је то необјашниво, а за мене потпуно нормална ствар - објаснио је своју животну филозофију Александар Вуковић, човек од 43 лета.

(Курир спорт)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".