- Несрећа која се догодила у Пироту спада у категорију еколошких катастрофа, имајући у виду да је угрожено у водоснабдевање и здравље људи. Ако би дошло до загађења извора воде, њихово чишћење не би био лак процес, а мере чишћења су специфичне и захтевају посебну активност која није у категорији рутинских за добијање пијаће воде - каже за Блиц професор Јованчићевић.

Он је указао на то да је постоји више нивоа опасности од амонијака који се слободно креће у природи.

- Амонијак је гас, а његова основна каракеристика је да лако реагује са водом и тада прелази у амонијак-хидоксид. Важно је истаћи да је амонијак гас који је лакши од ваздуха и он се онда лако шири кроз ваздух. Самим тим, он лако може да угрози живот човека - каже Јованичевић, и додаје:

Фото: Инстаграм принтскрин/192_rs

 

- Са аспекта животе средине опасност је двострука. Прва је та што је то у питању гас, а друга што је у питању у течност. Без обзира у ком је агрегатном стању, амонијак је високо токсично једињење које може да изазове тровање које доводи до загушења и гушења, а у зависности од количине, и смрт.

Како је он објаснио ако би дошло до мешања амонијака са изворима пијаће воде она не би могла да се користи јер би била отровна, а сама деконтаминације је, истиче, веома захтевна.

- Он се лако раствара у води, и проблем је на који начин пречистити воду која је загађена амонијум-хидроксидом. Велико је питање како је ово што се догодило у Пироту могло да се спречи. Акциденти у животној средини нису ништа неуобуичајено, међутим, превентивне мере су требале да постоје - каже он.

Фото:Инстаграм принтскрин/ 192_rs

 

Биолог Бранко Миљановић рекао нам је да је опасно ако амонијак уђе у ток Нишаве, и да је "питање момента када ће доћи до тога". Амонијак у контакту с водом је направио "димну завесу"

Професор Драган Повреновић са Катедре за инжењерство заштите животне средине истиче да је јуче амонијак у контакту са реком кренуо тренутно да реагује.

- Почео је да се раствара и да отпарава када је дошао у додир са водом. Бели дим који је синоћ снимљен изнад Пирота није био амонијак, то је била водена пара али у њој се налазила и одређена концентрација амонијака. Штаб за ванредне ситуације у самој локалној самоуправи морао је да направи план шта се и како ради и направљена је процена ризика од катастрофа. Ово је један класично техничко-технолошки акцидент. Дешава се, не можете овакве ствари да спречите – става је професор Повреновић.

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".