А баш на том месту 1941. догодио се страшан злочин који је згрозио и шокирао тадашње престоничане.

У раним јутарњим часовима 17. августа 1941. године немачки окупатори су у Београду послали опомену свима онима који би евентуално помислили на отпор. У центру града, на бандерама на Теразијама, обешена су петорица Срба који су раније стрељани у дворишту Гестапоа.

Њихов злочин? Штура и стереотипна флоскула “пружање отпора окупатору”.

Фото: Википедија

 

Наводни “терористи” били су – ученик Милорад Покрајац, кројачки радник Јован Јанковић, обућар Светислав Милина, и земљорадници Велимир Јовановић и Ратко Јевић. Тела су остављена да данима, у знак претње, висе на стубовима јавне расвете као врхунац понижења једног града, људскости…

Фото: Википедија

 

Четрдесет година касније, на истом месту грађани слободног Београда подигли су споменик. Огромни црни обелиск висок четири метра и пречника 80 центиметара, рад вајара Николе Јанковића и данас стоји на Теразијама. Они који га пажљиво загледају видеће уклесане призоре вешања и стихове чувеног Васка Попе.

Две године касније, у непосредној близини споменика, постављена је бронзана спомен-плоча са именима убијених родољуба и епитафом: “Борцима за слободу које су фашистички окупатори обесили на Теразијама 17. августа 1941. године – грађани Београда”.

Фото: Милена Анђела

 

Заборав као најгора казна

Причу о стрељаним Београђанима нећете наћи ни у једном уџбенику историје, а споменика, иако се налази у центру Београда, нема на сајту града у рубрици посвећеној престоничким споменицима. И бронзана спомен-плоча са именима убијених и епитафом је неколико пута крадена.

Да ситуација буде још гора, ово није једино што је украдено!

Оригиналне бандере-вешала на којима су висили несрећни Срби уметнички су прерађена и пренета су приликом изградње Алеје стрељаних родољуба 1941-1944 на Ново гробље где је уређено посебно спомен обележје.

Фото: Д. Миловановић

 

А онда је, приликом реконструкције комплекса 2003. године неко украо вешала! Бандере су касније пронађене, али су у том тренутку већ биле исечене и непоправљиво уништене. Од тада, на Новом гробљу су само реплике.

Зато, ако данас пролазите Теразијама застаните поред великог црног “стећка” и помислите на оновремене Београђане и њихов страх и безнађе.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Историјскизабавник.рс)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".