Стиже још новца од бесплатних акција. Овај пут дивиденду исплаћује компанија Телеком. Новац ће добити и држава као већински акционар и мали акционари, а исплата креће данас.

Грађани који су имали право на бесплатне акције, 2012. године су добили по 31 деоницу компаније Телеком. Њима у међувремену нису могли да тргују на берзи, али су по основу сваке деонице имали право на дивиденду, што је случај и сада.

Телеком ће данас, 22. децембра, исплатити дивиденду свим акционарима. Дивиденду ће добити сви акционари који су деонице Телекома поседовали 20. јуна ове године. Држави ће дивиденда бити исплаћена директно уплатом на рачун, док ће свим осталим акционарима припадајућа дивиденда бити исплаћена преко Централног регистра, депоа и клирнига хартија од вредности (ЦРХОВ).

За 31 деоницу, колико их поседује највећи број грађана, треба рачунати на око 260 динара бруто, односно 220 динара нето. Укупно ће бити исплаћено 6,7 милијарди динара (57 милиона евра). Компанија Телеком је и прошле године акционарима исплатила дивиденду и то укупно 4,16 милијарди динара дивиденде, што је било двоструко више него годину дана раније.

Дивиденде ће бити исплаћене свим акционарима, а износ зависи од броја акција које сваки акционар поседује. Бруто износ дивиденде по једној акцији износи 8,4 динара.

Како до новца

Новац на рачунима грађани треба да очекују сутра, најкасније прекосутра, а имајући у виду да им компанија дивиденду исплаћује преко Централног регистра.

Новац од дивиденде грађани могу да подигну на шалтеру предузећа Пошта Србије уз обавезно показивање личне карте. Дакле, све што је потребно јесте лично присуство, лична карта и усмени захтев за подизање новца по основу дивиденде. И новац добијате одмах. Грађани који немају рачун за бесплатне акције у Пошти, новац од дивиденде могу да подигну у својој банци.

Оно што је важно знати јесте да уколико подигнете новац од дивиденде не губите право на акције. То практично значи да по подизању новца од дивиденде, остајете власници акција, а по основу којих и надаље имате право на исплату нове дивиденде, што компаније практикују да раде сваке године.

С друге стране, новац од акција могуће је добити само уколико деонице продате, а то је могуће такође у Пошти давањем налога за продају. Новац притом не добијате одмах, већ када ваше акције буду продате, а томе информацију такође можете добити у Пошти.

Важно је знати да у случају да продате деонице, губите право и на дивиденду, а остајете и без акција.

НИС исплатио дивиденде у августу

Нафтна индустрија Србије (НИС) исплатила је дивиденде за прошлу годину у августу 2022. и то у износу од 5,78 милијарди динара, што је четвртина нето добити из 2021. године.

Акционарима је исплаћено 30,14 динара по акцији, а највећи број акционара (уколико нису продавали ове деонице) има по пет акција.

(Блиц)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".