- Оваква синоптичка ситуација довела је и до тога да ваздух буде веома загађен, што је потпуно уобичајена ситуација у хладнијем делу године, када је атмосфера веома стабилна, а струјање веома слабо изражено. Максимална температура у среду достигла је 23 степена.

- Иначе, све више јача утицај веома снажног циклона са севера и северозапада Европе, а у склопу њега премешта се и хладни фронт. Како се Србија данас налази испред ових система, јужно струјање доводи до додатног прилива веома топле ваздушне масе са југа и са Медитерана.

- Петак доноси промену времена. Већ од јутра биће умерено до претежно облачно, али и знатно топлије јутро у односу на претходна и то управо због облчности, изузев на југу и југоистоку Србије где ће и даље бити ведро и хладно, уз појаву магле. Иначе, киша ће северозападне пределе Србије захватити већ ујутро, а кишна зона током дана шириће се и преко осталих северних и западних предела Србије. У осталим пределима Србије током целог дана суво, а кишна зона до вечери стићи ће и до централних предела Србије.

- Понегде се очекује и појава пљускова. Хладни фронт донеће већ током дана пад температуре северној половини Србије и дуваће североисточни ветар, док ће у јужној половини Србије и даље бити топло, уз јужни ветар, а хладни фронт са захлађењем стићи ће до југа у ноћи између петка и суботе. Минимална јутарња температура у петак од 4°Ц на југу до 12°Ц на северу Србије и у Београду, а максимална дневна од 14°Ц на северозападу до 22°Ц на југоистоку Србије, у Београду до 16°Ц. Крајем дана и током ноћи осетнији пад температуре - наводиЂурић.

За викенд осетно хладније, јер ће са севера доћи до додатног продора хладне ваздушне масе и то зато што ће снажан циклон са севера Европе наставити пут преко Скандинавије даље на исток и у свом задњем делу спустиће хладну ваздушну масу далеко на југ.

У суботу у Србији кишовито и хладно, на северу суво. До краја дана престанак падавина у већини предела. Максимална температура од 11 до 15°Ц, у Београду до 13°Ц.

Дакле, већ у суботу хладни фронт одмаћи ће дош источније од нашег подручја, а са запада и из области Алпа ојачаће снажан антициклон.

У недељу у Србији сунчано, ујутро на северу и уз слаб мраз, само још током јутра у јужним и централним пределима облачније. Ваздушни притисак због близине антициклона биће веома висок, а због сувог и стабилног времена и без ветра, загађење ће поново бити изражено, нарочито у јутарњим и вечерњим часовима и нарочито на северу Србије. Максимална температура у недељу од 12 до 16°Ц, у Београду до 14°Ц.

Почетком следеће седмице центар антициклона изместиће се источније од нашег подручја и налазиће се изнад области Карпата, Румуније и Украјине.

Истовремено, слаб циклон формираће се у Јонском мору. Услед израженог градијента због ова два система, а како ће Србија налазити између та два система, у кошавском подручју и у Београду у понедељак и у уторак дуваће јак југоисточни ветар, на југу Баната и у доњем Подунављу са олујним ударима и до 100 км/х.

Фото: Н. Скендерија

 

Ипак, због преовлађујућег утицаја антицклона и веома високог ваздушног притиска, у Србији ће бити суво, у понедељак и сунчано, али ујутро понегде уз слаб мраз. Током дана топлије, максимална температура од 13 до 17°Ц, у Београду до 15°Ц.

Захваљујући кошави, почетком следеће седмице ваздух ће бити одличног квалитета, али то неће бити случај у Тимочкој и у Неготинској Крајини и у котлинама јужне и западне Србије, где ветра скоро и да неће бити и где ће бити и дуготрајне магле, па ће и ваздух бити веома загађен.

У уторак крајем дана кошава слаби и престаје, а током последњих дана октобра биће и даље стабилно и суво, уз хладна и магловита јутра, понегде и уз слаб мраз, а током дана сунчано и топлије, уз максималне температуре око 15°Ц, а око 30-31. октобра и око 20°Ц.

Према тренутним прогнозама, почетак новембра одликоваће се релативно топлим временом са температурама изнад просека, а оне би биле чак око и нешто изнад 20°Ц.

Дакле, након промене времена и погоршања које нас очекује у петак и у суботу, од недеље па све до краја октобра стабилно и суво, а и почетак новембра би донео пријатне и топле јесење дане.

С обзиром на то да је просек максималних температура за последњу декаду октобра од 14 до 18°Ц, оне су данас за око 5 степени више од просека, у петак ће се вратити на нормалне вредности, онда током викенда биће мало испод просека, али већ током следеће седмице максималне температуре биће око просечних вредности за крај октобра. Као што је претходно речено, сам крај октобра и почетак новембра према тренутним прогнозама донео би натпорсечно топло време.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".