Систем је назван ФацеПаy а функционише тако што повезује фотографију корисника са његовим рачуном у банци и системом плаћања у метроу, кроз Мосметро апликацију. Путници који се повежу на овај систем неће морати да ваде свој телефон, кеш или платну картицу из џепа приликом плаћања,  – биће довољно да приликом уласка у метро само погледају у камеру.

Енкриптован систем

Цео систем је енкриптован, камера ће проверавати само кључне биометријске податке на лицу, а подаци ће се чувати у заштићеном дата центру са строго ограниченим приступом. Такође, Одељење за информационе технологије уверава кориснике да фотографије које приложе у систем неће бити прослеђиване полицији ни другим државним и јавним органима.

Активисти који се боре против нарушавања приватности су забринути због новог система и најављују тужбу. Међутим, ако је судећи по претходној тужби, она се неће добро завршити по њих. Наиме, Москва је 2017. године инсталирала 170.000 камера које су у стању да препознају лица, с циљем да идентификују криминалце на улици. Активисти су поднели тужбу против њих, али је суд одбио као неосновану, тврдећи да употреба технологије препознавања лица не угрожава приватност грађана.

(ПЦ пресс)