Апелациони суд је у октобру прошле године потврдио пресуду Шишићу, којом га је првостепени Виши суд осудио на 40 година затвора. Тај суд уважио је жалбу вишег државног тужиоца у Подгорици и преиначио пресуду Вишег суда у Подгорици, и окривљену Јововићеву због кривичног дела тешко убиство путем помагања, осудио на казну дуготрајног затвора у трајању од 30 година.

Она је пресудом Вишег суда осуђена на 20 година затвора.

Према наводима оптужнице, окривљени Шишић и Јововићева су 4. фебруара 2018. године, у кући оптужене у Подгорици, заједно убили дечака којег су претходно злостављали почев од новембра 2017. године.

Фото: Б. Д.

 

- Нижестепени судови су на основу оцене спроведених доказа извели закључак да се догађај одвијао у периоду од 2. до 4. фебруара 2018. године, у кући у којој су у породичном домаћинству живели окривљени са дететом окривљене Јововићеве. Окривљени Шишић је убио дете, којег је претходно злостављао почев од новембра 2017. у чему му је помогла Јововићева, унапред обећавајући прикривање Шишића као извршиоца и трагова кривичног дела. Она је омогућила окривљеном Шишићу да преузме комплетну бригу о животу и здрављу детета и да са њим борави у истој соби. Окривљени је у више наврата дете стезао прстима шака и гребао ноктима у пределу врата и ушних шкољки, те га ударао у пределу врата и лица. За ове повреде, окривљена је комшијама говорила да их је дете задобило падовима.

Наводи се да је окривљени од 2. до 4. фебруара детету задао најмање 15 удараца у пределу главе и тела, као и да је извазвао прелом кости лобање.

- У јутарњим часовима, када је дете плакало, окривљена је укључила усисивач, прикривала трагове кривичног дела, тако што је пешкиром или крпом покушала да обрише трагове крви детата са зидова. Оценом доказа утврђено је да је окривљени Шишић злостављао дете и задао му најмање 15 удараца у пределу главе и тела. Сведоци су потврдили да је дечак све до доласка окривљеног Шишића у кућу Јелене Јововић, са којом је засновано ванбрачну заједницу, био напредна, здрава и весела беба, без повреда на телу, а да су повреде почеле да се уочавају тек након доласка окривљеног.

Фото: В.В.

 

Наводи се да је окривљена у својој одбрани детаљно описала начин на који је окривљени злостављао дете, почев од новембра 2017. године, посебно наглашавајући да га је ударао шаком по устима и стиснутим песницама у пределу главе и да је из собе у којој је Шишић боравио са дететом више пута, осим плача детета, чула и "звук праска", који је деловао као да удара дететовом главом о зид, наводи се у образложењу пресуде Врховног суда.

Додаје се да суд стоји на становишту да су постојали сви разлози да се окривљенима изрекну дуготрајне казне затвора, како су то учинили и нижестепени судови.

- Врховни суд је посебно имао у виду да емпатија према детету подразумева да особе из његовог блиског породичног окружења треба да му пруже помоћ да дете преброди све, па и оне најмање патње које су настале изван било чије воље. Насупрот томе, дете које је у вријеме умирања било старо свега петнаест мјесеци, од навршене једне године живота па до смрти, био је изложен интензивном злостављању и мучењу. Радње злостављања које је предузимао окривљени, а са којим се очигледно саглашавала окривљена, које су у било ком моменту могле довести до смрти детета, превазилазиле су праг мучења и по својој подмуклости и суровости су тотално одударале од понашања која су својствена цивилизованом друштву. Понашање према сада покојном детету се једино може подвести под најекстремнији облик породичног насиља, које према његовим учиниоцима не завређује ни минимум милости, па су изречене дуготрајне казне затвора једини легитимни одговор у смислу специјалне превенције - наводи се у образложењу пресуде.

(Вијести)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".