Метеоролог Иван Ристић дао је детаљну временску прогнозу за децембар и открио када нам долази право зимско време.

Према речима метеоролога распрострањеност снежног покривача на северној хемисфери крајем новембра представља важан параметар за рану зимску прогнозу. Ове године снежни покривач је много већи од просека и према постојећим глобалним проценама, сада је изнад највећег икада забележеног нивоа од кад се врше мерења. Добар део Европе, па и наша земља, нема снега, а температуре су знатно више.

- Током прве декаде децембра јача циклонска активност изнад западне и југозападне Европе доносећи у те крајеве влажан и топлији атлански ваздух. Наша земља биће на периферији овог циклона због чега ће долазити повремено до пролазних наоблачења праћених кишом на високим планинама снегом. После краткотрајног смиривања ветра за следећи викенд, 3. и 4. децембра, поново ветровито са појачаним југоисточним ветром познатијим као кошава. Максимална температура током прве декаде децембра биће у мањем постепеном порасту и кретаће се од 5 до 10 степени Целзијуса током ове недеље и 10 до 15 степени Целзијуса у другој половини наредне недеље - прогнозира Ристић.

Почетком друге декаде децембра температура у постепеном паду и поново ће се кретати у границама од 5 до 10 степени Целзијуса. Време променљиво, претежно облачно, повремено са кишом, на вишим планинама снегом.

Фото: Танјуг

 

Хладни дани очекују се пре почетка зиме, па нам прво јаче захлађење стиже већ половином децембра.

- Средином месеца очекује се прво јаче захлађење, пад температуре уз појачан северни ветар и снег у већем делу земље. То се отприлике поклапа са календарским почетком зиме. Друга половина децембра биц́е знатно хладнија од прве и највише дневне температуре биће од 0 до 5, а најниже од -5 до 0 степени Целзијуса. Уколико буде и већих снежних падавина треба очекивати и ледене дане када температура не прелази 0 степени Целзијуса - истиче метеоролог и додаје да постоје велике шансе да новогодишњу ноћ дочекамо под снегом.

(Ифнормер)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".