Полиција је саопштила, да из до сада утврђених чињеница особа која се доводи у везу с овим догађајем као осумњичени је Иван Божић (29).

- У овом тренутку полицијски службеници предузимају интензивне мере трагања за особом. Молимо грађане уколико уоче мушкарца с фотографије да му не прилазе, већ о томе одмах обавесте полицију на број 192. Уколико располажете с информацијама о особи или имате сазнања гђе би се исти могао налазити молимо да о томе одмах обавестите полицију на број 192 - наводи полиција.

Полицајац је тешко страдао у ноћи на среду, око 00:50 сати, када је на њега налетео дивљак у црном голфу 'седмици', помевши га с пута. Све се одвијало у Улици Домовинског рата у Сплиту гђе је 20-годишњи полицајац, који је практично тек ушао у службу, добио задатак редовне контроле саобраћаја.

Фото: ПУ Сплитско-Далматинска

 

Видео је 'голф' како кривуда цестом издавши наредбу возачу да се заустави, међутим он се на то оглушио. Заправо, није ни успорио нити покушао заобићи полицијског службеника него га је у пуној брзини дословно помео. Одбацио га десетак метара на полицијски комби и плочник задавши му тешке повреде, а за његов живот се, у тренуцима писања овог текста, боре лекари Јединице интензивног лечења сплитске болнице.

Његово стање је тешко, али је стабилно и током дана није био прикључен на респираторне апарате. Има повреде више органских система укључујући оштећење бубрега, повреде прсног коша, главе и напукнуће шест ребара, као и бројне хематоме и одеротине по кожи. Возач голфа је дао по гасу и побегао, а у ПУ сплитско-далматинској кренули су у опсежно криминалистичко истраживање и потрагу за починиоцем овог казненог дела.

Наиме, према важећем Казненом закону, возач би се могао теретити за тешко убиство у покушају. Додатан терет у квалификацији казненог дела јесте што је његова жртва службено лице које је обављало службену дужност, а возачу у прилог не иде ни чињеница да је побегао с места несреће не пруживши помоћ унесрећеној особи. Могао би добити минимално десет година затвора, па чак и дуготрајну 'робију' у трајању од 40 година.

 

 

Овај страшни случај на ноге је дигао целу полицијску станицу, а објавили су и фотографије црног голфа који је снимљен нетом прије него је покосио несретног младића. Снимци су настали током његовог проласка кроз раскрсницу Улице Слободе и Улице Домовинског рата, свега 150 метара од места где је стајало полицијско возило у контроли промета. Возач се кретао из смера центра Сплита у смеру севера, односно изласка из града.

О свему се огласио и Синдикат полиције Хрватске (СПХ) оштро осуђујући овај бешћутни напад на полицијског службеника.

- СПХ упорно упозорава да су казне за нападе на полицијске службенике преблаге и немају жељени превентивни учинак, како би се додатно смањио број таквих напада. Поновно апелирамо на пооштравање казни за напад на полицијске службенике. Такођер, напади моторним возилом попут овог требају се квалификовати као покушај убиства, на што указују и тежине повреда. Повређеном колеги желимо брз опоравак, а полицијским службеницима који спроводе криминалистичко истраживање да пронађу починиоца у што краћем року. Такође, молимо сведоке очевице овог напада, ако постоје, да се јаве Полицијској управи сплитско-далматинској с информацијама којима располажу – апеловали су из СПХ-а.

Фото: Јутјуб принтскрин/Emergency München

 

Хитна помоћ је, додајмо, у року од пар минута била на месту несреће и како се сазнаје, у тренутку њиховог доласка, млади полицајац је био при свести.

- Лекари му пружају помоћ и надамо се да ће се наш колега опоравити. Има повреде опасне по живот. Предузимамо све мере како бисмо утврдили идентитет починиоца – казала је гласноговорница ПУ сплитско-далматинске, Антонела Лолић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".