Догађај који је привукао велику пажњу јавности у домаћим алтернативним и уметничким круговима, у извођењу неколицине младих, талентованих уметника београдске сцене, премијерно је одигран у јавности годину дана касније, 6. октобра 2019. 

Перформанс је оставио дубоки траг на оне који су га доживели, а вечиту мистерију “шта се заправо догодило тог 6. октобра” у Биоскопу Звезда, онима који су га пропустили.

"Тхе Еxпериенце" - контакт, учешће, зрелост, стрпљење, пракса, разумевање, мудрост... 

Живот, укратко.

 

 

Концепт и идеја “Еxпериенце”-а како његови творци говоре је, да што мање знаш, да се препустиш и не очекујеш баш ништа, да допустиш себи да осетиш и препознаш неке теби блиске ствари и искуства и дозволиш себи да разумеш она која то нису.

“Еxпериенце” је годинама остао да се препричава као једно од најмистичнијих и најоригиналнијих перформанса који је тадашња београдска публика доживела 2019. године.

20. октобра у Хотелу Београд (4. спрат), са почетком у 15:30 часова, премијерно ће бити представљен четврти по реду “4 тхе Еxпериенце”. Овога пута публика ће имати прилике да се сусретне са истим актерима у једној потпуно новој димензионалној равни. Изложба, перформанс, представа, плес. 

Фото: Кристина Костић

 

 

“Нешто на граници свега од тога, а ништа од тога”.

Са талентованим мултимедијалним уметником Алексом Бартолом, аутором овог пројекта, разговарали смо уочи предстојеће премијере коју београдска публика жељно ишчекује.

Једном приликом си рекао да је Еxпериенце "искуство" за које је најбоље бити неприпремљен, знати што мање о њему, нешто чему се треба препустити и доживети на себи својствен начин. С чиме си ти "изашао" из свог првог Еxпериенце-а?

- Синтеза свега: изложба, плес, перформанс, интерактивна представа, инсталација. Нешто на граници свега тога, а ништа од тога. Те ствари су се тада спојиле и добили смо нешто што нисмо знали шта је. Све то, али није све то. Из првог Еxпериенце-а смо сви заједно изашли са потврдом да је могуће.

 

 

Немогуће је бити припремљени за Еxпериенце из разлога што до задњег момента ни сами не знамо како ће се ствари одиграти и ста је продукт нашег личног Еxпериенце-а док га стварамо. Ситуације, утисци и развитак радње зависе и од публике и самих актера као и њихове интеракције у датом тренутку. Добија се нешто што је све то заједно и није ништа од тога, и нешто за шта је тешко припремити се. Радње зависе и од публике и самих актера као и њихове интеракције у датом тренутку. Добија се нешто сто је све то заједно и није ништа од тога, за шта је тешко припремити се - прича Алекса.

Како би представио публици предстојећи “Еxпериенце”? Колико је сличности и разлика између ова два дела, с обзиром на године што ваше, што  између од прве премијере... Шта је оно што би гледаоцу илити публици требало да пробуди знатижељу, а самим тим и потребу за присуствовањем овом евент-у?

- С обзиром да је 4. по реду осећамо да напредујемо. Зрелији смо ми као и сам Еxпериенце. И даље не знамо шта це се изродити из њега и шта ћемо добити као коначан производ јер један од главних актера јесте публика. Сличност је наизвесност а разлика је што свако од публике има своје уникатно вођење кроз читаву ствар, што је такође ствар коју овај Еxпериенце чини доста интимнијим од претходних. Свако ће видети другачији Еxпериенце у једном смислу јер свако има свој доживљај уметничког дела.  Међутим овде ће дословно свако од публике гледати посебан перформанс и лични, приватни доживљај. Ово је оно што треба да привуче публику. Ово је Еxпериенце који даје одговоре и поставља питања.

 

 

Први “Еxпериенце”, 2018/2019... Шта је изазвало илити који тренутак постајеш свестан да је баш сада право време "за једно ново искуство"?

- Еxпериенце се сам деси. После сваког се осећаш и испуњено и испражњено. из свакодневнице црпиш гомилу ствари које се временом накупе и осетиш потребу да непшто кажеш. Са годинама се и животна искуства мењају, самим тим само време покаже када је време да се то све на неки начин избаци вани. Коцкице се склопе. Скупљање доживљаја је један од мотива конкретно овог новог Еxпериенце-а - завршава за Нпортал.рс Алекса Бартол.

Фото: Ведрана Вукојевић

 

 

“4 тхе Еxпериенце” биће одигран премијерно 20, октобра у Хотелу Београд (4. спрат), а перформанс ће се играти и 23, 24 и 29. октобра на истој локацији у временском периоду од 14 до 17 часова.

У овом по реду четвртом "Еxпериенце" перформансу играће: Добрила Стојнић, Иван Јевтовић, Јелена Тјапкин, Ана Марковић, Тома Палечек, Ана Пиндовић, Никола Воштинић, Анита Огњановић, Ивона Ђурић, Теодор Винчић, Луна Пилић,  Јана Јовичевић, Нела Грахек, Јана Андрић, Исидора Поледица, Ксенија Томић...

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".