Наиме, 25-годишњакиња је на порођај у загребачку болницу стигла са измерених 2,25 промила алкохола у крви, што је подстакло власти да истраже овај случај. Након што је тек рођена девојчица неко време провела на Одељењу гастроентерологије због слабијег напредовања телесне тежине, утврђено је како фенотип детета одговара феталном алкохолном синдрому, преноси Јутарњи лист.

По рођењу су девојчицу хранили на сонду, а касније је утврђено и како 25-годишња мајка није бринула довољно о хигијени детета па се повећао и ризик да се дете зарази и Ковидом 19.

Општински грађански суд почетком јуна 2020. одузео јој је право на становање са дететом у трајању од године дана, а Центар за социјални рад изрекао јој је меру стручне помоћи и подршке до априла 2021.

У тих годину дана 25-годишњакиња није направила никакве кораке како би се стабилизовао брачни однос и промене обрасци понашања, због чега је Центар издвојио девојчицу из породице и сместио је у Дечји дом.

Мајка из Загреба има још једно дете, и то дечака за којег је тужилаштво утврдило да је такође био занемариван. Мајка је бригу о дечаку препустила својој мајци, а у октобру 2021. приликом теренске контроле дечак је затечен у прљавој одећи и повраћотином на себи, након чега је и он издвојен из породице.

Фото: Илустрација

 

У посету детету мајка у Дечји дом долазила је успавана, успорена те је 'фрфљала' док је говорила, а једном је отишла из Дома без да је обавестила портила због чега старатељка није преузела дете.

Осим занемаривања детета, Општинско државно тужилаштво у Загребу терети је да је 21. октобра 2021. са непознатим мушкарцем одлучила да преправи налаз Клинике за психијатрију Свети Иван тако што је присутност амфетамина, Нормабела и Субутеxа приказивала негативнима.

Коначно је оптужена за три казнена дела против брака, породеце и детета, једно за неспровођење одлуке за заштиту добробити детета те два казнена дела повреде дететових права као и кривотворење исправа.

За њу тужиоци траже условну казну од године дана.

- Ја сам малог хранила и није био занемарен већ само мусав. А што се тиче супруга, кад је цурица одузета, ми смо се тукли па је дошла полиција и социјална. Редовно одлазим у посете деци, носим слаткише. Играм се с њима. Алкохол сам конзумирала кад и супруг, испред зграде, неколико пута недељно. Док нисмо радили, помагао нам је очух и имала сам породиљску накнаду. Кренула сам на лечење и скроз се излечила, а кад ме ухватила жеља, знала сам узети само комадић Субутеxа и то је то. О мени тренутно брину мама и дечко који се води као отац мога сина - оправдала се мајка.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".