У овом тужилаштву наводе  да им је достављен извештај Полицијске станице у Трстенику у вези са догађајем у коме је оштећена професорка енглеског језика.

- У Вишем јавном тужилаштву у Куршевцу формиран је предмет и исти је узет у разматрање по хитном поступку - предочава за “Новости” др Братислав Петровић, јавни тужилац. - У току је прикупљање потребних обавештења и података.

Очекује се да ће се тужилаштво изјаснити о целом случају и еветуалном поступању у случају Н.Ж. (17), М.М. (18) и И.К. (17), ученика трећег разреда, који су у учионици измaкли столицу професорки, снимали њена пад, као и цео догађај, а потом дистрибуирали тај снимак на друштвеним мрежама.

Фото: Твитер принтскрин/@ZoranIl77273998

 

Искуство “Новости” у праћењу процесуирања малолетничке деликвенције у малолетнике у Крушевцу показује да је реч о врло сложеним поступцима. Отуда се овом правосудном праксом баве искусни тужиоци и судије.

У принципу, Више јавно тужилаштво, односно тужилац за малолетнике, може одлучити о покретању “претходног поступка”(попут предистражног у случају пунолетног лица), а уколико се крене у поступање, могућа су два сценарија. Први је примена васпитних налога, које Закон о малолетничкој деликвенцији препознаје више као едукативно средство,без покретања кривичног поступка. А други-покретање “припремног поступка” судији за малолетнике(слично суђењу пунолетном лицу), што за собом може повући и кривичне санкције.

''Блаже мере”, односно васпитни налози, могу се применити према малолетницима, који се по први пут јављају као учиниоци кривичног дела, али и када за то постоје законски услови. А они су објективни (у случају кривичног дела са прописаном новчаном казном или казном затвора до пет година и за кривична дела тешка, односно лака телесна повреда, учествовање у тучи и насилничко понашање) и субјективни(признање малолетника, однос према делу и према оштећеном), а уз то је потребан и пристанак малолетника и сагласност законског заступника. За одређене врсте васпитних налога потребна је и сагласност оштећеног лица.

Фото: Принтскрин

 

Јавни тужилац за малолетнике може применити један или више васпитних налога. Одређене налоге мое применити само судија, односно Веће за малолетнике,уколико се судија за малолетнике сложи са предлогом.

Каква ће бити коначна одлука тужилачког института знаће се врло брзо. Раније данас, Наставничко веће донело је предлог о искључивању ученика Н.Ж.(17), који је професорки измакао столицу и М.М. (18), који је инцидент снимао. Трећи ученик, И.К. (17) се претходно исписао из школе.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".