Председник Бразила Жаир Болсонаро ставио је вето на закон који би омогућио бесплатне тампоне и улошке за жене и девојчице у школама.


Месецима се дебатује о увођењу бесплатних хигијенских артикала у државним школама, у земљи у којој милиони жена немају новца за личну хигијену, пише Дојче веле.

Према ранијем извештају Уницефа око четири милиона девојчица у Бразилу не иде у школу док има менструацију, а четвртина уопште нема новца за тампоне и улошке, док исти проблем погађа жене у затворима као и бескућнице.

Држава би за овај закон требало да издвоји 13 милиона евра годишње, а министарка за жене и породицу Дамареш Алвеш, подржала је Болсонарову одлуку и рекла "Морамо да одлучимо, вакцинација или тампони".

Председник Сената Родриго Пачеко одбацио је аргумент да нема довољно новца у државном буџету.

- У Бразилу се толико пара даје на све стране, недопустиво је да младе жене које живе у сиромаштву остају празних руку - рекао је он.

Пачеко, као предсеник Сената, по Уставу има рок 30 дана након што председинк прогласи вето, да сазове седницу Сената и Парламента.

Велика је шанса да ће Конгрес гласањем оборити вето, рекао је Пачеко.

Посланица Табата Амарал која је учествовала у писању овог закона објавила је на свом Твитер налогу "Није питање да ли ће Конгрес укинути вето, већ само када. Нећемо допустити да Болсонарови нељудски мачизам одређује животе шест милиона Бразилки које пате због недостатка хигијенских артикала и бивају понижене".