Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да не постоји опција да се не реагује на насиље у школама, те да ће деца из Трстеника бити најстроже кажњена - могуће је и избацивање из школе.

- Сваки пут смо реаговали на насиље. Понављам, као друштво није нам циљ само да казнимо и одбацимо, већ да адекватно реагујемо појачаним васпитним радом и превенцијом да се насиље више не понови - рекао је Ружић за Курир.

Фото: Танјуг

 

Како је навео, статистика коју добија Министарство просвете од школа не показује алармантно већи пораст насиља.

- Трудимо се да зауставимо насиље, али морамо имати у виду да његов узрок не мора бити у школи. То никако не значи да се тиме не треба бавити, нити да иједан насилни акт не гледамо као позив да нешто променимо у систему ако не ваља. И то је и поента будућег рада Министарства просвете - да се тиме континуирано бавимо и сагледамо нормативни оквир по којем се поступа у оваквим случајевима и да видимо на који начин да утегнемо систем, уведемо већи ред и оштрије санкције ако је потребно, али и да подршку која је добро осмишљена, ако треба, оснажимо и боље координирамо - рекао је, између осталог Ружић.

Како је појаснио које ће бити мере које ће он као министар предузети, како би се вратило достојанство професији просветних радника, каже да "сваки пропис, санкције за непоштовање реда у школи, па и за доношење мера о насилнику и жртви насиља биће прегледани и утегнути како бисмо подигли поштовање наставника", рекао је Ружић.

Подсетимо, незапамћени скандал догодио се пре неколико дана у Техничкој школи у Трстенику. Ученици су за време часа док су разговарали са професорком, извукли столицу на којој је седела, па је несрећна жена завршила на поду учионице.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".