У прибојском селу Бучје, трагови медведа су видљиви на сваком кораку. Мештани се свакодневно сусрећу са медведом који им причињава огромну материјалну штету у домаћинствима, али и шири страх међу људима.

- Сваки дан примећујемо да долази у село. Иза моје куће чим падне мала киша виде се његови трагови. За само годину дана три пута је долазио у моје домаћинство и разваљивао кошнице у којима држим пчеле. Осећамо се несигурно и јер никада не знамо са које стране може да излети - рекао је мештанин Бучја.

Како мештани наводе, због изненадне појаве медведа саобраћај ка Прибоју и Бијелом Пољу одвија се отежано, нарочито аутобуски.

- Поред тога што не смемо децу саме да пустимо у школу, често због његове близине не смемо да одемо ни ми стари до аутобуског стајалишта. Готово свако јутро изађе на пут као да зна ред вожње. Чекамо да се помери, оде кроз шуму у непознатом правцу, тек тада можемо наставити својим путем. У нашем селу постоји хранилиште за њих па се понекад у нашој близини окупи већи број њих. Тада из шуме допире рика - додају мештани села Бучје.

Међутим, ово није једини случај у Србији. Са сличном муком се већ годинама суочавају мештани планинских села у Западној Србији, а због забране лова њихова бројност сада је доста већа.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".