Различите апликације показују да је Београд, главни град Србије, већ месец дана при врху листе прекомерно загађених градова, а на том на прелазу из јесени у зиму, друштвене мреже у Србији из године у годину преплављују слике смога, дима и магле.

Грејна сезона увелико је почела, а  Београд је по категоризацији АирВисуал јуче био осми на листи најзагађенијих градова света, док је пре месец дана био први на свету по загађењу ваздуха поред Њу Делхија

Управо ово је многе грађане навело на питање: Зашто је Београд најзагађенији град на свету, а грејна сезона још увек није почела?

Др хемијских наука Андреј Шоштарић дао је одговор на ово питање.

- Пре свега ушли смо у зиму. Почела је званично сезона грејања сезона, али пре њеног почетка, постоји и незванична сезона када се активирају индивидуална лозишта. Значи ту негде у октобру, испочетка у новембру увек имамо тај склоп загађујућих материја. Дакле, поред тога што имамо саобраћај као један од значајних извора загађења у Београду, активирају се индивидуална ложишта и емисија загађујућих материја се повећава - објаснио је др хемијских наука Андреј Шоштарић гостујући на Прва ТВ.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине загађењу ваздуха највише доприносе мала индивидуално ложишта и топлане - 75% индустрија 30%, а друмски саобраћај 6%.

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".