Министар спољних послова Малдива и председавајући Генералне скупштине Уједињених нација Абдула Шахид се присетио неформалног разговора са председником Скупштине Ивицом Дачићем да је Гадафи својевремено у нашу престоницу на скуп несврстаних дошао са шест камила - шта је сада са њима?

Фото: Архива Новости

 

''И ја сам 1989. године био у Београду. Гадафи је дошао, раширио је шатор, а испред су биле и камиле. То је баш била атракција. Гадафи је отишао, а животиње је поклонио Југославији. Касније је покушао да рашири шатор и у Њујорку, у Централ парку, и да доведе камиле, али му нису дозволили'', напоменуо је Шахид, питајући за судбину пуковникових камила.

Тог ''крда'' камила више нема, али је потомак Гадафијеве пратње још у Београду. Ками, једногрба женка, стара 21 годину, налази се у Зоолошком врту на Палићу. Рођена је 1. јула 2000. године, а стигла је у наш зоо-врт 15. јула наредне године, објашњавају из Зоо-врта Палић за Новости.

''Борави сама у свом унутрашњем и спољашњем испусту, а друштво јој праве и двогрбе камиле са којима има делимичан контакт. У добром је здравственом стању, а имала је два потомка која су поклоњени Мађарској, те се преци пуковникових камила налазе и тамо.

Године 1989. у Београд је дошао либијски вођа пуковник Муамер ел Гадафи који је одлучио да Београдском зоолошком врту поклони шест камила. Како су животиње остале испред амбасаде након одласка Гадафија, радници врта су морали да дођу по њих како би их одвели у нови дом. Нису могли да их помере, нити су имали смернице за ''команде'' на које те камиле реагују, те су морали активирати дизалицу.

Фото: Зоо врт Београд

 

''Гадафи је отишао, а оне су остале испред амбасаде. И нисмо могли да их померимо ни макац. И шта ћемо, дизалицама. Тек после неколико дана, посетио нас је човек из амбасаде који је пренео неке три кратке команде и успели смо да успоставимо комуникацију са њима. Пошто су оне биле дресиране, знале су да устану, легну на ''тајни знак'', а чак су и биле оседлане за јахање'', објаснио је Зоран Рајић, надзорник Бео зоо-врта.