Познати гастрономски сајт "Тасте Атлас", који се бави истраживањем најпопуларнијих јела у свим земљама света, као и њиховим оцењивањем објавио је чланак под називом "9 најлошије оцењених српских јела". На овом сајту јела могу добити од 0 до 5 звездица, а по том критеријуму, међу најлошије оцењеним српским специјалитетима на деветом месту налази се подварак са оценом 3,9, док су на неславном првом - пихтије са 2,9.

У тексту нема конкретних објашњењо шта то овим специјалитетима "фали", а да ли бисте се ви сложили са оваквим оценама можете проверити у наставку:

9. Подварак (3,9 од 5)

Подварак се прави од киселог купуса, црног и белог лука, са месом (свињетина и сланина) или без. Традиционално се припрема и једе током касне јесени и зиме (када се укисели купус). Многи Срби верују да има још бољи укус ако се подгреје следећег дана, а неки га чак користе и као лек за мамурлук због киселог укуса и повеће количине белог лука.

Фото: Јутјуб принтскрин/domaceiukusno

 

 

8. Проја или пројара (3,6 од 5)

Проја је врста погаче која се прави од мешавине кукурузног брашна, соли и воде. Чим се у ово јело дода млеко, умућена јаја, путер или уље, то више није кукурузни хлеб, већ врста погаче или пите која се зове пројара. Након што се испече, проја се обично сече на коцке и служи топла. Требало би да буде хрскава са свих страна, а пошто је мало сува, препорука је да се једе са сиром, јогуртом, павлаком, пасуљем, киселим купусом, сармом или чварцима.

7. Свадбарски купус (3,6 од 5)

Нема свадбе под шатром без свадбарског купуса! То је традиционално јело које се састоји од киселог купуса, лука, паприке, ловоровог листа, бибера и меса (свињетина, телетина, јагњетина и сланина). Познат је по томе што се јако дуго спрема, лагано се крчка у земљаној посуди по неколико сати. Сматра се да што се дуже кува, то ће имати бољи укус, посебно ако се поново загреје следећег дана.

Фото: Профимедиа

 

 

6. Српска салата (3,6 од 5)

Српска салата је заправо мало сиромашнија шопска салата која се прави од парадајза, краставца, сирове или печене паприке, лука и сланог сира. Српска салата је скоро потпуно иста, али без сира. Поврће се помеша, затим зачини сољу и бибером и пре служења само мало покапа уљем и сирћетом. Ова салата је посебно популарна лети.

5. Рибљи паприкаш (3,6 од 5)

Рибљи паприкаш се најчешће служи на посним славама, то је традиционално јело које се некада кувало у великом котлу на отвореној ватри. Обично се прави од разних слатководних риба као што су сом, штука и шаран, а од зачина је крцата млевеном црвеном паприком. Често служи са домаћим резанцима.

4. Попара (3,4 од 5)

Попара, балканска верзија каше од хлеба, можда је најпракртичније јело које се спрема када имамо вишак старог хлеба, а не бисмо да правимо прженице. Једе се у многим земљама широм региона, па тако постоји много различитих начина припреме. Два кључна састојка су хлеб, исечен на коцкице или исецкан на мање комаде, и течност, обично млеко или вода. Течност се обично меша са путером, биљним уљем или свињском машћу како би јело било што калоричније и обезбедило потребну енергију.

3. Слатко (3,3 од 5)

Слатко највише подсећа на кандирано воће. Прави се од воћа које је укувано у шећеру тако да се направи сируп. Може да се спрема са разним врстама воћа као што су дуње, коре лубенице, трешње, малине, јагоде, купине, смокве, грожђе, шљиве, суве шљиве, па чак и латице руже, док се сирупи на бази шећера често зачине ванилом, лимуномовим соком, циметом или каранфилићем. Слатко је знак је гостопримства које се традиционално нуди као топла добродошлица гостима. Увек се сервира у малим стакленим чинијама и гости по обичају треба да уживају само у кашичици овог кандираног воћа.

Фото: Јутјуб принтскрин/Bokina kuhinja

 

 

2. Резанци са маком (3,1 од 5)

Омиљени војвођански специјалитет, који се тамо зове насуво, су једноставни резанци с додатком мака. Праве од широке, танке тестенине која је преливена огромним количинама растопљеног путера и посута маком и шећером. Некада се сматрало богатим и укусним оброком, а данас представља јефтино, али омиљено јело.

1. Пихтије (2,9 од 5)

Пихтије су српско јело које се прави од свињских изнутрица и делова као што су глава или папци. Месо се кува заједно са бибером, црним луком, шаргарепом и ловоровим листом док не постане толико мекано да се одваја од костију. Заједно са масном течношћу у којој се кувало, месо се ставља у чиније или плехове, па се остави да се охлади и стегне аспик. Овај желе од меса се служи нарезан на коцке као предјело, уз хладно кисело поврће и чашицу ракије.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".