- Новак се појавио у најтеже време за српски народ у последњих 50 година, појавио се као провиђење, као знак да ми нисмо геноцидан народ, да смо део старе европске цивилизације и да немамо чега да се стидимо. Показао је да је немогуће да неко толико поштован у целом свету долази из „лошег“ народа како су хтели да нас представе Западњаци – казао је Срђан Ђоковић за К1 телевизију.

- И даље покушавају тако да нас представе, али ми смо чврсти уз своју веру и свој народ.

Срђан је поделио са гледаоцима „Уранка“ и то да се Новак тренутно сјајно осећа.

- Пун је енегије и елана, са жељом да настави тамо где је стао, не својом кривицом, већ због људи који су себи дали за право да одлучују да ли ће он играти турнире или не. Нажалост је батина и даље у њиховим рукама, али све се мења па и то. Надамо се да више неће мешати политику и спорт и да ће спорт оставити спортистима – рекао је Срђан и открио какав је статус учешћа Новака на Аустралијан опену.

Фото: Профимедиа

 

- Исти какав је био када су га протерали, због истих тих „господара света“. Морам да бирам речи...Нисам их бирао онда када су ми држали дете у затвору недељу дана што је срамота свих тих људи. Новак у притвору није могао ни да чује ни да види Србе који су му испред пружали подршку, али он је постигао фантастичну победу, много већу него да је освојио тих њихових десет чувених Аусталијан турнира, а више и не бројим колико их је освојио.

Срђан сматра да многима није у интересу да Новак настави да игра.

- Он је најбољи и биће најбољи спортиста свих времена, а најбољи тенисер свих времена је већ одавно. По свим показатељима биће и најбољи спортиста за две године, јер толико још планира да игра, колико ја знам. Он је ушао у 36. годину, то су већ озбиљне године, а на начин на који је Федерер играо, иако је био на терену до 41. године, мој син никада неће играти зарад неких других ствари које немају везе са спортом. Јер је он Србин и члан породице Ђоковић. Новак не само што је најбољи тенисер и спортиста него је и најбољи човек свуда где се појави. Пошто му нису дозволили ни Њујорк ни Мелбурн, а дозволили су му да игра у Лондону, вероватно јер им је тамо показао да је и даље најбољи нису му признали бодове. Али, он им све враћа на фантастичан начин на терену.

Фото: Профимедиа

 

Срђан се осврнуо на Новаков пораз у финалу у недељу против младог Рунеа.

- Сјајно је што сам дошао у овом тренутку када је изгубио меч против Рунеа, јер је то показатељ да је то спорт, а спорт се састоји из победа и пораза, а нико се из света спорта не понаша у поразу као што се понаша Новак. Па то је једна дика, један понос, душа овог народа, ја умем да кажем да га је моја продица изгубила, али га је народ добио. Новак је са шест година почео да тренира тенис озбиљно, за 30 година само је једном закаснио на тренинг, јер се заиграо у дворишту испред свог стана.

Фото: Танјуг/АП

 

На питање уреднице и водитељке „Уранка“ Јоване Јоксимовић који су Новакови циљеви данас, Срђан је одговорио:

- У већини тих статистичких података он је најбољи, али он хоће да сваки податак који је у вези са тенисом пређе на његову страну, зато и даље има вољу и жељу, и игра по мени најбољи тенис икада, јер су код њега ред, рад и дисциплина приоритет. Не слажем се са новом генерацијом која кажу пусти дете да одлучи чиме ће да се бави у животу. А мајке ти, а шта си ти ту као мајка и отац ако не да им покажеш прави пут? А не да пустите дете од пет, шест година да одлучи чиме ће да се бави у животу? – на шта му је Јована Јоксимовић поставила питање зар то није он урадио, а Срђан је одговорио:

- Не, ја сам га усмерио, ја сам му купио рекете, јер сам видео да је носио тим мајсторима пиће и клопу, играо се са њима испред локала, показао сам му да је то леп спорт којим може да се бави, али он је то прихватио фантастично. На срећу тада није било мобилних телефона да му одвлаче пажњу.

Фото: Thibault Camus/Танјуг/АП

 

Срђан истиче да Новак планира да настави да живи у својој земљи.

- Уписао је своју децу у школу и обданише у својој земљи. То што је купио кућу у својој земљи и што ће живети у својој земљи када заврши своју тениску каријеру, то треба да цене и поштују сви, а нарочито спортски новинари. Да ли је могуће да се не каже наш Ноле, наш дика, сви коментатори спортски који преносе тенис из великих земаља као што су Французи, Американци и Хрвати кажу „наш играч“, а ја сам се осећао када гледамо меч као да гледамо данску телевизију, тако је преносио тај коменататор па је Новака звао Ђоковић. Рунеа је спомињао сто хиљада пута, то је безвезе, зато нам се и дешава ово што нам се дешава у животу. Не поштујемо оно што имамо, а ми имамо злато. Ни тај канал ни тај човек који се тако понаша према Новаку никада не би био у ситуацији да коменарише на тај начин о Новаку, а неће ни бити када он ускоро остави тенис. Цените људи и поштује оно што имате у својој земљи, имате чудо невиђено, кажите наш Ноле, наш дика, узор свим људима... Он је мом оцу продужио живот неколико година, јер су га на Бањици на којој је живео звали Деда Ноле. Живео је за њега и његове победе.

Већина Срба га обожава

Срђан Ђоковић казао је данас да његовог сина огроман број Срба обожава.

Народ га обожава, али ти неки људи који су направили „искорак“ у свом животу, направили паре на овај или онај начин и мисле да су много важни, е они праве ту лажну слику. Њима су доступни медији, па се мисли да има много људи који га не воле. Заправо га огромна већина обожава, свуда где се појавим дочекују и мене као члана породице. Клинац од 14 година питао ме: Чика Срђане, јел могу да седнем код вас и ја кажем можеш сине. Знате, моја мама много више воли Новака од мене, и поче да плаче. Па чекај сине, па није тако, него мама хоће да будеш успешан као Новак у свом послу. Тешио сам га и убеђивао 15 минута... На тај начин треба усмеравати децу и говорити им да не одлазе ван. Држао сам често предавања, док није кренуло са вирусима, по факултетима у Србији и по Републици Српској.

Фото: М. В.

 

Открио је шта мисли о опроштајном мечу Федерера.

- Оно што је факат и што је истина је да су Надал, Федерер, Мареј и Новак вукли један другог и да нико не би био тако добар да није било оне друге тројице. Могли би да седну заједно када сви заврше каријеру, знам да Новак не бежи од тога, а да ли ће то желети Федерер и Надал то не знам. Мареј и он су сјајни, иста су генерација, а ову другу двојицу не бих коментарисао.

Фото: ЕПА

 

Новак током године 17 пута иде на допинг контролу.

- Долазе му у кућу у два, три, пет ујутру и никада му ништа нису открили, јер је Новак прави спортиста, што не може да се каже за огромну већину осталих. Он је најисправнији човек на свету, он једе плодове ливаде, не једе плодове мора, уз њега учимо и ми на који начин треба да се опходимо према свом телу. Прошле године ми је на његовом рођендану рекао: - О тата нема стомака. Бунио сам се у себи када је почео да избегава месо и рибу, мислио сам да неће имати снаге, али ме је демантовао само тако. Зезао ме је једном: Тата погрешио си што си ме хранио месом, и ја му кажем: Мајке ти, па ајде ти од свог сина направи најбољег спортисту.

Новак има 28 милиона регистрованих фанова у Кини, једном ми је лепо рекао: најпознатији Србин у Кини смо Валтер и ја.

Срђан је дао и своје мишљење о политичкој ситуацији у Србији

- Ја 30 година имам утисак да нас терају да клечимо на коленима, мислим да је данас горе време него пре 30 година и уплашен сам за будућност читавог света. Ми Срби смо били победници у свим великим ратовима у прошлом веку и били смо увек уз победнике и имамо проблем, а ови који су били на страни губитника добили су све што су тражили. Али ми се боримо лепим понашањем као Новак. Када га позову на пиће тамо неки у Њујорку он каже: Знате господине ја сам на турниру, немам сада времена, неки други пут са задовољством и тако даље... Када је било бомбардовање 1999. нас петоро је спавало у тренеркама у дневном боравку, и нека огромна бомба је експлодирала на Канаревом брду, сви смо попадали, Новак, Марко, Ђорђе... Жена ми је пала у несвест, сви смо плакали и борили се за своје животе, све се може опростити али то никада, запамтите никада. Да неко бомбардује моју земљу и мој народ то је дно дна, али оно што те не убије то те очврсне, а сада су ти што су то радили нама научили шта је немаштина. Видите шта се дешава у Паризу, какве су гужве и туче на пумпама, нема хране тамо, а ми се са тим сусрећемо страшно дуго и навикли смо на то. Ово је живот није политика... Сви наши непријатељи знају да ће увек међу нама наћи некога ко ће за паре да изда своју земљу и свој народ... То је то.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".