Ови међуизбори биће, због тога и својеврни референдум о актуелној администрацији председника, која се суочава са бројним изазовима у време велике поларизације америчког друштва, јавља Би-Би-Си.


Анкете указују да су републиканци у предности када је реч о Представничком дому, доњем дому Конгреса, док ће избор чланова Сената бити неизвеснији, наводи британски јавни сервис.

Одлуку о томе ко ће контролисати Сенат у наредне четири године вероватно ће донети бирачи у Пенсилванији, Џорџији и Невади.

Фото: Танјуг/АП

 

Избор 435 чланова Представничког дома и 35 сенатора највишег америчког законодавног тела одржава се у атмосфери нетрпељивости и процена у јавности да би партија актуелног председника могла да изгуби контролу над оба дома Конгреса, пренео је Глас Америке (ВОА).

Има изгледа да на конгресним изборима републиканци поново освоје већину у Представничком дому Конгреса, јер играју на карту економије - што је тема која тренутно највише фрустрира бираче, наводи ВОА.

Демократе, су са друге стране, своју кампању базирали на питањима као што је абортус, што је доспело у центар пажње након што је Врховни суд летос укинуо универзалну заштиту права на прекид трудноће.

Када је реч о Сенату, где демократе и републиканци имају по 50 места, ситуација није толико јасна.

Фото: Танјуг/АП

 

Републиканци желе да преузму и Сенат, али су трке са демократама, у појединим државама у којима сенатори иду на реизбор, веома тесне.

Демократе, које води Ненси Пелоси, имају већину од 2018. године, када су победили на конгресним изборима за време мандата Доналда Трампа.

Фото: Профимедиа

 

Републиканцима је потребно само пет места да би преузели већину од демократа, а избори се дешавају у неколико десетина дистрикта у различитим државама.

Ако републиканци преузму доњи дом, именоваће и новог председавајућег који ће на дужност ступити 3. јануара 2023.

Они ће одлучивати о одборима и о којим ће се законским предлозима расправљати.

Лидер републиканаца у Представничком дому Кевин Мекарти већ је представио програм "Посвећеност Америци", са законским предлозима из области економије и безбедности граница које ће Републиканска странка предложити ако преузме већину.

Повратак републиканске већине била би и победа за Доналда Трампа, којег су демократе у Представничком дому означиле одговорним за насиље на Капитолу 6. јануара 2021.

Фото: Профимедиа

 

Политички приоритети демократа, попут права на абортус, климатских промена и пооштравања прописа о ношењу оружја, били би скрајнути, а агенда председника Бајдена била би практично мртва у преостале две године његовог мандата.


Међутим, будући да ништа не може да ступи на снагу без потписа председника, очекује се да ће убудуће предлози закона о јавном дугу, финансирању владе, војним питањима и осталим, бити предмет преговора републиканаца, деморката и Беле куће.

Сенат би могао да оде на обе стране после конгресних избора, али делује да демократе и даље имају шансе да одрже танку већину, односно остану на 50 места.

Ако не буде тако, републикански Сенат би могао да усваја законе које би прихватио и републикански Представнички дом, што би појачало притисак на Бајдена.

Фото: АП

 

Републикански Сенат би, такође, отежао Бајдену тиме што би блокирао или одлагао потврђивање председникових кандидата за судије или припаднике извршне власти, додаје ВОА.

Ако демократе успеју да задрже Сенат и Представнички дом, очекује се да би републиканци могли да наставе са покушајима да придобију умерене демократе у Сенату за своје законске предлоге.

Демократски Конгрес би могао и да поново покрене преговоре о важним тачкама Бајденове агенде које никада нису усвојене, као што је пакет социјалних и економских мера око којег демократе међусобно нису могле да се договоре.

Фото: Танјуг/АП

 

Више од 42 милиона Американаца је већ гласало, било лично или слањем листића, према подацима Ју-Ес елекшенс проџекта (УС Елецтионс Пројецт), који прати превремено гласање, јавља Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП

 

Пошто неке државе дозвољавају слање гласачких листића и на дан избора, стручњаци наводе да ће можда проћи дани или недеље пре него што исход буде јасан.

На међуизборима, Американци ће данас бирати и гувернере у 36 савезних држава и три територије.

БОНУС ВИДЕО:

ВАШИНГТОНСКЕ ТАЈНЕ: Ко је у Белој кући био геј, а кога су волеле жене?

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".