У њеном друштву холивудске легенде постају обични људи. Мудрошћу и посебном енергијом коју поседује, успевала је да их доведе у Југославију.

Име Мирјане Ван Блариком познато је свим филмаџијама у бившој Југославији. Специфична енергија, неконвенционалност, али како сама каже, и срећа у животу, допринели су да њен живот личи на филмску причу, али, не типичну.

Иван Живковић, Мирјанин отац, био је један од аутора првог југословенског филма „Невиност без заштите“, снимљеног 1942. у Београду.

Захваљујући очевим познанствима из света филма Мирјана упознаје Фрица Ланга, аустријског и немачког сценаристу и редитеља.

Захваљујући њему упознаје многе америчке глумце и глумице и тако постаје главна спона између ФЕСТ-а и Холивуда.

Харизмом и лепотом није се издвајала од звезда са којима се дружила.

Познанствима са људима који су постали легенде холивудског и светског филма, помогла је многим људима, али и земљи у којој је рођена.

Осамдесетих година, када је чувени ФЕСТ био у кризи, Мирјана је из Лос Анђелеса послала око 60 филмова, због чега је фестивал ипак одржан!

Захваљујући Мирјани, у Београду су били Питер Богдановић, Роберт Де Ниро, Џек Николсон, Сем Пекинпо, Френсис Форд Копола, Сиси Спејсек, Елизабет Тејлор…

Мирјану су често, како сама каже, називали „холивудска веза“.

Она је била и председник Удружења филмских новинара акредитованих у Холивуду (Hollywood Foreign Press) које додељује Златни глобус.

По напуштању овог удружења основала је Интернационалну прес академију која додељује награде Сателит, Тесла и Мери Пикфорд, у области филма и телевизије.

Занимљиво је да Мирјана има ексклузивно право на коришћење имена славне глумице немих филмова Мери Пикфорд, а причало се и да је она открила Бреда Пита.

„Није ми било тешко, ишло је лако, управо због свих контаката које сам у том тренутку имала“, прича Ван Блариком, која је у детињству живела у београдском насељу Чубура. У истој тој кући је славни глумац Роберт де Ниро, годинама касније пио српску ракију.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".