Стручњаци, међутим, упозоравају да је потребан много масовнији обухват овом вакцинацијом, како би се спречило обољевање од карцинома које инфекција хуманим папилома вирусом може да изазове. 

Истраживање спроведено у девет европских земаља, показало је да је информисаност о ХПВ у Србији изразито мала у поређењу са европским земљама, иако је Србија неславан рекордер у Европи по броју оболелих од рака грлића материце, који се годишње открије код око 1.500 жена, а са овом дијагнозом за 12 месеци умре њих 700. 

Национална алијанса "ВеличанственоНЕ", која је основана 2. новебра ове године, на иницијативу Удружења за борбу против рака грлића материце и рака јајника "Проговори" и Удружења жена "Наша Аска", радиће на подизању свести о значају ХПВ вакцинације, верујући да то може да промени сурову статистику. 

Фото: Промо

 

 

- Управо зато ми, као Удружење, оснивамо националну алијансу "ВеличанствеНЕ" како бисмо ширили свест о значају ХПВ имунизације, бољој информисаности јавности, већем обухвату вакцинације, а све са циљем да би се спречила болест- каже Горица Ђокић, потпредседница Удружења за борбу против рака грлића материце и јајника "Проговори". - Држава је омогућила да се вакцина даје о трошку РФЗО, ту могућност треба искористити и зато позивамо родитеље да вакцинишу децу, јер се на овај начин спречава појава карцинома рака грлића материце, као и рака пениса, вагине, ануса, ждрела. Ако за овако тешку болест постоји вакцина, треба искористи ту могућност и спречити сваки могући ризик да до ње не дође. 

Фото: Промо

 

 

Гинеколози уочавају да је у нашој земљи велики број младих заражено ХП вирусом, што је последица незаштићеног сексуалног односа. Међутим, најалармантније је што је сада пик појављивања првих симптома рака грлића материце код жена око 32. до 35. године живота, у односу на период од пре неколико деценија када је овај тип карцинома био "болест старијих жена". 

Фото: Промо

 

 

Министарка здравља, проф. др Даница Грујичић, на оснивању националне алијансе "Величанствене" позвала је све грађане да не верују све што прочитају на интернету, већ да верују својим лекарима. Такође, позвала је и све оне жене које су до сада икада сумњале да ли треба или не треба да приме вакцину, сада заштите своју децу. 

Фото: Промо

 

 

- Имала сам, нажалост, прилику да видим како изгледа одмакли стадијум рака грлића материце код својих блиских пријатељица, али и код пацијенткиња. То је слика коју нико од нас не би волео да види – поручила је министарка Грујичић. - Рак грлића материце се лечио на разне начине, некада операцијом и то је била срећа. Међутим, у великом броју случајева операција је значила да пацијенти више никада неће моћи нормално да мокре, празне црева. И онда се приступало зрачењу. Тада се имплантира извор зрачења управо у материцу. Некада се то радило без анестезије, што данас није више случај. И то је један мучан процес, где жена лежи непомично на гинеколошком столу. То није пријатно, а да не говорим какаве су муке када дође завршни стадијум болести. А ми то можемо да избегнемо. Зато све грађане молим да не врте интернет и не слушају људе који нису прошли поред Медицинског факултета. Верујете медицини заснованој на доказима. Имамо вакцину, држава је обезбедила да буде бесплатна. 

ХПВ вакцина је прва вакцина која је стављена на листу лекова, односно прва која је обезбеђена о трошку државе као вакцина за препоручену имунизацију, рекла је проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање. 

- На то смо веома поносни, јер је став РФЗО увек био да се мора много више радити на пољу профилаксе оболевања - навела је. - Управо је то специфика ове вакцине, јер први пут причамо о иновативном леку који није намењен оболелим, већ се о трошку РФЗО даје здравој популацији и то најзначајнијој групи становништва, а то се деца. 

Фото: Промо

 

 

Рак грлића материце је један од карцинома који може да се превенира, објашњава проф. др Катарина Јеремић Стефановић, гинеколог и професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду, напомињући да је зато важно одазивати се на превентивне гинеколошке прегледе. 

Фото: Промо

 

 

- Највећи фактор ризика за настанак овог типа карцинома је ХПВ инфекција, а затим пушење, друге полно преносиве болести, рано ступање у сексуалне односе, промискуитет, односи без заштите. Карцином грлића материце је у раним стадијумима обично асимптоматски. Од појаве почетних лезија па до испољавања симптома може да прође чак и 20 година. Свака жена на листу својих приоритета треба да уврсти одлазак на гинеколошки преглед једном годишње. Не постоји ниједна недоумица када је то у питању, као ни једна ваљан разлог који би говорио у прилог другачијем понашању - прецизирала је проф. др Јеремић Стефановић, иначе и председница Удружења за очување фертилитета. 

Фото: Министарство