Влада Србије усвојила је Предлог измена Закона о буџету за ову годину, којим су предвиђени укупни приходи и примања у износу од 1.709,5 милијарди динара.

Влада је усвојила и предлоге закона за исплату помоћи младима од 5.000 динара и за повећање пензија у новембру од девет одсто.

Предвиђено је да укупни приходи и примања ребалансом буџета износе 1.709,5 милијарди динара, саопштила је Влада Србије.

Планирани порески приходи су 1.490,6 милијарди динара, непорески износе 199,7 милијарди, а расходи и издаци 1.988,5 милијарди динара.

За капиталне инвестиције је како се наводи, издвојено је 419,2 милијарди динара, односно 5,9 одсто БДП, док је на нивоу опште државе та бројка око 512,7 милијарди динара, односно 7,2 одсто БДП.

Помоћ младима и повећање пензија

Влада је усвојила Предлог закона о Привременом регистру држављана Србије од 16 до 29 година на основу којег ће младима те популације бити уплаћен износ од по 5.000 динара, уређен начин исплате и друга питања која су од значаја за добијање те новчане помоћи.

Такође, чланови владе усвојили су и допуњен Закон о пензијском и инвалидском осигурању који предвиђа повећање пензија за новембар ове године у износу од девет одсто.

Када је реч о младима, услов за добијање помоћи је да имају од навршених 16 до навршених 29 година на дан ступања на снагу овог закона, да су држављани Републике Србије и да имају пребивалиште на територији Србије, саопштено је из владе.

Након уношења основних личних података на порталу Управе за трезор идп.трезор.гов.рс (ЈМБГ, број личне карте и име банке), биће им заведена пријава чији ће статус ту моћи и да провере, а пријављивање ће бити омогућено од 1. до 15. децембра 2022. године.

Да би добили новац, потребно је да се сви млади пријаве, без обзира да ли су се раније пријављивали за помоћ коју је држава давала, и да у тренутку пријаве имају важећу личну карту.

Истовремено, примаоцима новчане социјалне помоћи и лицима у Заводу за извршење кривичних санкција, новац ће бити уплаћен без подношења пријаве, дакле аутоматски.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".