Посланици Скупштине Србије јуче су почели седницу на којој је премијерка Ана Брнабић изнела свој експозе и предлог министара. Према предлогу који је упућен скупштини, нова влада ће поред премијерке имати још 28 министара од којих су тројица без портфеља.

Први потпредседник владе биће Ивица Дачић који ће бити и шеф дипломатије, а за потпредседнике су предложени министар финансија Синиша Мали, министарка културе Маја Гојковић и министар одбране Милош Вучевић који је до сада обављавао функцију градоначелника Новог Сада. Своје министарске позиције и ресоре задржали су министарка правде Маја Поповић, заштите животне средине Ирена Вујовић, просвете Бранко Ружић и за бригу о селу Милан Кркобабић.

Досадашњи шеф дипломатије Никола Селаковић прелази на место министра за рад, борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић биће задужена за бригу о породици и демографији, а Томислав Момировић са саобраћаја прелази на ресор унутрашње и спољне трговине.

Фото: З. Јовановић

 

Нови министри у влади који су до сада већ били на јавним функцијама су министар унутрашњих послова Братислав Гашић, који је до сада био на челу БИА, министар привреде Раде Баста који је дошао са места директора "Београдских електрана", министар саобраћаја биће Горан Весић, доскорашњи заменик градоначелника Београда.

За министарку за европске интеграције биће предложена професорка факултета политичких наука Тања Мишчевић, дугогодишњи посланик СНС-а Александар Мартиновић предложен је за министра државне управе и локалне самоуправе, председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов преузима ресор људских права, док ће докторка Даница Грујичић водити министарство здравља. Бивши тренер одбојкашке репрезентације и Председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић предложен је за министра спорта.

Нова лица у влади биће министарка пољопривреде Јелена Танасковић која стиже са места државне секретарке у министарству за заштиту животне средине, као и Дубравка Ђедовић Негре која са места чланице Извршног одбора НЛБ Комерцијалне банке долази да преузме енергетику.

Фото: Н. Скендерија

 

Нова министарка науке биће директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Јелена Беговић, док ће директор Културног центра у Новом Пазару Хусеин Мемић бити задужен за туризам.

Досадашњи шеф владине Канцеларије за информациону технологију Михаило Јовановић биће задужен за информисање и телекомуникације, а досадашњи шеф канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић водиће истоимено министарство.

Трећа влада Ане Брнабић имаће чак три министра без портфеља и то Новицу Тончева и Ђорђа Милићевића из СПС-а као и Едина Ђерлека, некадашњег шефа кабинета муфтије Муамера Зукорлића и портпарола Странке правде и помирења.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО: ПРЕДЛОЖЕН САСТАВ ВЛАДЕ: Председник Вучић прочитао имена будућих министара

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".