Поводом пожара на градској депонији, Одсек за заштиту животне средине Одељења за инспекцијске послове краљевачке Градске управе, издао је саопштење за јавност у којем се наводи да је ваздух у Краљеву минулог викенда био у категорији – загађен.

Како пише у саопштењу, прелиминарне вредности ПМ-10 честица износиле су 65 μг/м3 у суботу и 66 μг/м3 у недељу, а гранична вредност за дневни ниво ових честица износи 50 μг/м. Прелиминарне вредности за суспендоване честице ПМ-2,5 износиле су 30 μг/м3 у суботу и 73 μг/м3 у недељу, док концентрације сумпор-диоксида и азотових оксида нису биле прекорачене.

У саопштењу се додаје да се препоручује избегавање физичке активности у спољашњој средини, скраћивање боравка на отвореном и преусмеравање обављања уобичајених активности у затворени простор док се не побољша квалитет ваздуха. Препоруке се односе на целокупну популацију, а посебно на осетљиве групе - старије особе, децу и особе са обољењима срца и плућа.

Мерења квалитета ваздуха, подсећамо, у Краљеву обавља Завод за јавно здравље који је акредитована установа за ове послове.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".