Ч

Фото: Профимедиа

 

 

АК 25 посто породичних предузећа у Немачкој могло би да одговори на растуће трошкове енергије отпуштањем запослених, док ће 90 процената вероватно реаговати подизањем цена, а неке већ примењују такве одлуке.

То су резултати истраживања Фондације за породична предузећа, које је у септембру спровео Институт за економска истраживања ИФО из Минхена, на бази анкете у којој је учествовало 1.060 компанија, од којих већину чине породичне фирме.

У претходном, априлском истраживању ове фондације, само 14 одсто компанија је навело да планира отпуштања, преноси агенција Анадолија.

 

Поред тога, резултати нове анкете показују да 13 процената компанија сада такође очекује да ће зауставити производњу, наспрам шест посто које су таква очекивања имале у априлу.

Пресељењем производње у иностранство тренутно се бави 9,0 одсто предузећа у односу на 6,0 процената у претходном истраживању.

Према овој студији, компаније су незадовољне политикама управљања кризом и позивају на субвенционисање приватних улагања у енергетску ефикасност или обновљиве изворе енергије.

Породичне фирме су најраспрострањенији тип предузећа у Немачкој.

Више од 90 посто свих компанија је у породичном власништву, с учешћем од 58 посто у укупним радним местима у Немачкој - што се сматра стабилизујућим фактором за тржиште рада у временима економске кризе.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".