Глумац је провео недеље борећи се за живот након што му је дебело црево пукло због прекомерне употребе опиоида, лекова против болова. Пери је тада провео две недеље у коми и пет месеци у болници те је девет месеци морао да користи врећицу за колостомију.

Кад је први пут примљен у болницу, "лекари су мојој породици рекли да имам 2 посто шансе за живот", написао је Пери у књизи. "Ставили су ме на уређај који се зове ECMO машина, који обавља дисање за твоје срце и плућа. На том уређају ретко ко преживи", додао је. Кад је Пери први пут добио улогу у "Пријатељима" са 24 године, његова овисност о алкохолу тек је почела да излази на површину. "Могао сам то да поднесем, на неки начин. Али кад сам напунио 34 године, стварно сам био укопан у велике невоље", признаје.

Фото: Профимедиа

 

"Било је година у којима сам био трезан у то време. Девета сезона "Пријатеља" била је година у којој сам био трезан све време. И погодите која је сезона донела номинацију за најбољег глумца? Помислио сам, то би требало нешто да ми говори", стоји у Перијевој аутобиографији. У једном застрашујућем тренутку током његове владавине у "Пријатељима", Пери је узимао 55 Викодина (психоактивне дроге) и пао је на 58 килограма. "Нисам знао како да престанем", рекао је. "Полиција је дошла до моје куће и рекла: Ако вечерас пијеш, одвешћемо те у затвор, почео бих да се пакујем. Не бих могао да престанем јер су болест и овисност прогресивни", признао је глумац.

"Постаје све горе и горе како стариш", написао је Пери који је годинама покушавао да сакрије своје стање, драматичне промене у његовом изгледу сваке године одражавале су његово стање трезности. Његови глумачки колеге "имале су разумевања и били су стрпљиви", додаје. "То је попут пингвина. Пингвини, у природи, када је један болестан или када је јако озлеђен, други га пингвини окруже и подупру. Ходају около док тај пингвин не почне да хода сам. То је нешто што су моји колеге учиниле за мене", признаје глумац.

Фото: Профимедиа

 

Пери је у мемоарима признао да је на рехабилитацији био 15 пута током година - глумац је постао добро упућен у алате потребне за одржавање трезности. "Сада сам прилично здрав", каже, пре него што се нашалио: "Морам да престанем да идем у теретану, јер не желим да глумим само суперхероје." Иако не жели да открије колико дуго је тренутно трезан, он ипак броји сваки дан. "Важно је, али ако изгубите трезност, то не значи да сте изгубили све то време, напредак и знање", каже он.

"Твој трезни датум се мења, али то је све што се мења. Знаш све што си знао пре, све док си се успео да се избориш за повратак без смрти, пуно научиш", признао је глумац и открио да је до сада имао 14 операција на стомаку. "То је пуно подсетника да останете трезни", каже. "Мој терапеут је рекао: Следећи пут када размишљаш о узимању Оксицонтина, само размисли о томе да до краја живота носиш торбу за колостомију", присећа се Пери. "И отворио се мали прозор и ја сам се увукао кроз њега и више не желим Оксицонтин", закључио је.

Фото: Профимедиа

 

Сада је Пери одлучнији него икад и жели да помогне другима који се боре са овисношћу. "Петоро људи је стављено на ECMO апарат те ноћи, осталих четворо је умрло, а ја сам преживео", каже он. "Дакле, велико је питање зашто? Зашто сам ја био тај? Мора да постоји неки разлог", додаје. За оне који прочитају књигу Пери истиче: "Мислим да ће се изненадити колико је лоше било у одређеним тренуцима и колико сам био близу смрти."

"У књизи кажем да би, кад бих умро, то шокирало људе, али никога не би изненадило. И то је врло застрашујућа ствар с којом се живи. Стога се надам да ће се људи поистоветити с тим и знати да ова болест напада све. Није важно јесте ли успешни или не, болест не бира", написао је Пери у мемоарима.

Фото: Профимедиа

 

Кад је реч о захвалности Пери каже: "Све почиње с трезношћу. Јер ако немате трезности, изгубићете све што сте ставили пред себе", рекао је. "Ја сам изузетно захвалан тип. Захвалан сам што сам жив, то је сигурно. И то ми даје могућност да учиним било шта", закључује глумац.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Из албума мајстора мимике Зорана Цвијановића

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".