Адвокатица Марија Такић Пешић (33) која је пре годину и по дана одушевила Србију хуманитарном акцијом прикупљања пакетића за сиромашну децу и децу без родитељског старања, преминула је у Нишу после тешке болести.

Тужну вест на Твитеру синоћ је објавио њен супруг, са којим је у Нишу успешно водила адвокатску канцеларију.

Марија Такић Пешић је рођена је 1989. године у Лесковцу. Завршила је Пету београдску гимназију а дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Београду 2014. године са просечном оценом 9,21. У Лондону је завршила Правну школу пословног енглеског језика, акредитовану од стране "Бритисх Цоунцил". Приправнички стаж обавила је у адвокатској канцеларији Такић у Лесковцу, чиме наставља дугогодишњу породичну адвокатску традицију.

 

 

Након окончања приправничког стажа, пред Министарством правде Републике Србије је положила Правосудни испит 2016. године а звање адвоката је стекла дана 26. маја 2017. године. Била је члан Адвокатске коморе Србије и Адвокатске коморе у Нишу.

Према информацијама са сајта адвокатске канцеларије успешно се бавила заступањем клијената у грађанским и кривичним поступцима, а уско је била специјализована за породично право, нарочито у брачним споровима, поступцима поводом насиља у породици, као и поступцима ради остваривања права на обавезно издржавање.

Но, Марија није била само брилијантан адвокат, већ и велики хуманиста.

- Најлепши облик доброте је давање, говорила је она на Божић 2021. године када је са супругом покренула хуманитарну акцију поделе пакетића угроженим малишанима на Југу Србије, о чему је и “Блиц” извештавао.

- Акцију "Пакетић среће" покренули смо супруг и ја заједно у жељи да у домове деце без родитељског старања, као и у домове социјално угоржене деце на југу Србије, унесемо чаролију новогодишњих празника - говорила је тада Марија.

Пакетићи су прикупљани у адвокатским канцеларијама у НИшу и Лесковцу а за само десетак дана прикупљено је око 500 пакетића за социјално угрожене малишане и децу без родитеља. Поред слаткиша и играчака, у пакетићима се налазила гардероба, ваучери за јахање коња и клизање на леду, “хоме маде” ствари, које су донирали разни спонзори.

Ово није једина Маријина хуманитарна акција – пре две године она је прикупила 40 пакетића за децу која се лече на онкологији, за шта је била награђена плакетом НУРДОР-а.

Марија је за собом оставила супруга и ћерку која се родила пре три и по месеца.

Сахрана Марије Такић Пешић обавиће се у понедељак 24. октобра на Новом гробљу у Нишу у 14 сати, а опело у цркви Часног крста биће одржано у 13.30 сати.

"Колико је била лепа споља, толико је била лепа и изнутра"

Вест о смрти младе адвокатице, потресла је многе њене колегинице и колеге из Ниша, који изјављују саучешће породици путем друштвених мрежа.

- Колико је била лепа споља, толико је била лепа и изнутра. Не само да је била врсни адвокат, него је била и велики човек и хуманиста. Зрачила је добротом и племенитошћу, изгубили смо једну предивну особу, прича један од Маријиних колега адвоката.

БОНУС ВИДЕО: УЗНЕМИРУЈУЋ СНИМАК: Малолетници брутално претукли дечака (14) из Винче

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".