Балканске свадбе су догађаји који имају највише традиционалних обичаја које наш народ сматра обавезним. Међутим, доста тога се променило, док су неки ритуали временом почели да губе на важности.

Модерне свадбе нису ни налик оним традиционалним које укључују куповину младе, бацање сита, "скидање" јабуке и многе друге ритуале.

Фото: Профимедиа

 

 

Желећи да испоштују одлуку старијих чланова породице, неки младенци се и данас држе старих ритуала, а недавно се појавила и анкета на Редиту са питањем "Које народне обичаје желите избацити са своје свадбе?".

Анкета је покренула лавину коментара и поделила мишљења, док се већина сложила да су традиционални обичаји претеривање и да их апслолутно треба избацити.

Како је питање објавио један хрватски корисник Редита, у дискусију се се укључили и Босанци и Срби као и многи други народи са Балкана будући да су обичаји слични.

"Пљачкање кума у Славонији. Читање у сали колико је ко дао новаца. И оне п***арије са зазидавањем врата, перје по дворишту и уопштено загорчавање првог дана брака младенцима", прокомемтарисао је један корисник.

Већина негативних коментара односила се на обичај који укључује читање колико је ко новца донео као свадбени поклон.

Фото: Профимедиа

 

 

"Читање колико је ко даровао. Био сам на неким тим венчањима. Не буде ти баш пријатно кад кажу нпр. породица xy је дала 500 евра , а друга као 300 куна", "Читање поклона на разглас", неки су од коментара.

"Свечано увођење младе у кухињу и показивање како се правилно користе кухињски елементи", био је коментар који је привукао посебну пажњу.

"Куповање младе! То ми је толико сељачки, толико заостало. А уз то и јако скупо, хрпетина људи то само користи да покупи што више новаца од кума и девера", написала је једна корисница.

Већина њих коментарисало је да су обичаји попут "скидања" јабуке, одласка по младу, окупљање код младожењине куће сувишни те да беспотребно одузимају много времена.

Фото: Профимедиа

 

 

Скидање подвезице са младине ноге је обичај који се и данас може видети на свадбама, међутим корисници Редита су га оштро осудили.

"Баш клошарски обичај", "Вулгаран и неукусан у најмању руку", "Када младожења гура главу млади испод хаљине испред све могуће фамилије и зубима јој узима подвезицу. Сељаклук на најјаче", само су неки од коментара.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".