-Сви народи имају места сусрета са Богом, и ми Срби православни имамо такво место на којем се као појединци и заједница сусрећемо са Богом. То је наш православни храм у којем се божјом речју, кроз благословену материју, напајамо вечним смислом, како бисмо и ми били аутентични сведоци Јеванђеља Христовог и градитељи мира Његовог. Зато у храм долазимо да станемо пред лице бога живога и пронађемо смисао свега што јесмо и што ћемо бити- рекао је Порфирије, саопштила је Информативна служба Српске православне цркве.

Патријарх је рекао да је човек, најпре, и изнад свега, духовно биће.

-Као боголико створење, човек је, пре свега, створен за вечност, да вечношћу осмишљава своје историјско постојање. Пуноћу живота стиче једино у заједници са богом, а то је живот у складу са оним што је бог створио и наменио за човека- указао је Порфирије.

Фото: Профимедиа

 

 

Патријарх је истакао да због тога у храм долазимо да тражимо храну за своје најдубље, егзистенцијалне, духовне потребе, да из дубине ослушнемо реч Божју и схватимо какви треба да будемо, шта је исправно, а шта није, да одлучимо да ли ћемо заиста бити деца Божја, једном речју прави хришћани, или ћемо то бити само спољашњим именом и декларативно.Патријарх Порфирије је рекао да Свети Николај Чудотворац спаја православни исток и католички запад, да гради мостове међу људима, а да у Вуковару живе људи чије су разлике мале и да је неуопоредиво више заједничког него различитог.

-Колико смо пута безуспешно покушавали да учинимо нешто да будемо људи, пре свега, достојни свог боголиког звања и колико пута при свему томе нисмо добро ослушнули реч Божју која у само две заповести сажима сав закон и пророке заповедајући: 'Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом', и: 'Љуби ближњега свога као самога себе'- рекао је Порфирије.

Он је указао да реч божја позива на жртву, на подвиг, на крст, да као апостол Петар будемо истрајни и послушни.

Српски патријарх је навео да у Вуковару још нису залечене ране ратних патњи, нити су у потпуности обновљени и излечени односи међу људима.

Фото: АТА имегес

 

 

-Данас смо отворили срце овог храма и своја срца да би молитвом видали своје ране изазване страдањима и губицима, али исто тако саосећали са ранама и страдањима суседа, да би се у молитви сећали својих жртава, али и жртвама суседа и комшија- казао је патријарх.

Према његовим речима, када се у молитви поред својих жртава сећамо и страдалих суседа, Хрвата католика, обрадоваће се на небу и наши ближњи, јер ће видети да смо озарени Христом разумели трагику историјских сукоба.

Патријарх Порфирије је рекао да се лично моли за све пострадале у Глини, Јадовну, Груборима, Вариводама, Паулином Двору, у Воћину, Медаку, Овчари, Шкабрњи, Ловасу, Широкој Кули, Баћину, Сотину и многим другим стратиштима.

Патријарх је истакао да смо благословени у обновљеном православном храму посвећеном Светом оцу Николају, који је подигнут у другој половини 17. века, после чега је, средином 18. века, изграђена црква какву данас видимо.

Патријарх је подсетио да је храм посвећен Светом Николају разорен у нападу у септембру 1991. године и напоменуо да га радује чињеница да је у Вуковару обновљен и самостан, манастир фрањевачке браће у Христу.

Светој литургији и освештању храма у Вуковару присуствовали су, између осталих, митрополит осјечкопољски и барањски Херувим, будимпештански и мађарски Иларион, зворничко-тузлански Фотије, бачки Иринеј, сремски Василије, крушевачки Давид.Поред Саборног храма, данас је освештан и Српски дом у Вуковару.

(Блиц)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Патријарх Порфирије

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".