Америчко министарство здравља одлучило је да се обезбеди великом количином јода у случају изненадне нуклеарне ситуације. Јод је познат у ублажавању симптома прекомерне радијације, а за шта је он још добар и ко све може да га користи, у емисији "Јутро" на Првој телевизији објаснио је доктор Радан Стојановић.

- Грађани никако не би смели сами да се сами организују и купују таблете калијум јодида, а у најгорем случају да их користе, јер пре свега оне нису свемоћне и не могу да заштите од нежељених реакција које би се на пример догодиле приликом детонације неких нуклераних пројектила или експлозије неких термоелектрана - објаснио је доктор и додао да калијум јодид може да заштити само од радиоактивног јода и то само један орган у нашем телу - а то је штитна жлезда.

- Када се прогута таблета, јод из калијом јодида доспева до штитне жлезде и она се 'напуни' њиме и на тај начин не може ниједан други штетан јод, попут радиоактивног, да доспе до ње, а који иначе утиче на њен рад и у најгорем случају изазива карцином - додао је доктор.

Најугроженија група људи од утицаја радијације су труднице, дојиље, мала деца и адолосценти. С годинама ризик од карцинома штитне жлезде изазван радиоактивним јодом је све мањи. Људи преко 40 година старости имају све мању корист од узимања калијум јодида и у мањем су ризику од добијања рака штитне жлезде. Једна таблета штити 24 часа, а дозирање зависи од узраста.

Доктор је за крај рекао да грађани не треба на своју руку да узимају ове таблете, већ да је то на одлуци државе и стручњака, а нежељена дејства постоје као и код сваког лека.

(МОНДО)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".