- Да се то догодило, не знам шта бисмо радили. То би значило да не бисмо имали струје јер не би радиле гасне електране, термоелектране и топлане Нови сад, Зрењанин, Панчево. То би значило да нема гаса без обзира на наше резерве које су највеће у историји - рекао је председник Вучић.

Због тога ће, како је навео, тражити од БИА и полиције да заштите гасовод у Србији од могућих диверзија, па и да се у сврху надгледања користе хеликоптери.

Проф. Михајло Рабреновић, стручњак за стратегијски менаџмент, сматра да је Турски ток Србији најповољнији начин да дођемо до гаса.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 

 

- Дуго се говори у нашој земљи о диверзификацији и да је потребно имати више прикључака за гас и нафту. Нама је тренутно Турски ток најповољнији начин да дођемо до гаса и једноставно ако дође ту до неког поремећаја, довешће до велике штете нашој привреди и грађанима. Сада је дошло време да се велика средства државе морају уложити у инфраструктуру. Много је тешко да се преко ноћи за једну зиму и Владу превазиђе та ситуација - рекао је Рабреновић.

Небојша Атанацковић, почасни председник Уније послодаваца Србије, навео је која нам је алтернатива уколико не будемо могли да добијемо гас преко Турског тока.

- Ни западна Европа не може да нађе замену за руски гас. Практично је много лакше решити проблеме струје или сирове нафте, него што је то гас. Гас можемо само гасоводом. Могли би енентуално да се ослонимо на то да нам Мађарска да одређене количине уколико би престали да добијамо гас преко Турског тока - рекао је Атанацковић.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 

 

Проф. Илија Кајтез, стручњак за безбедности и социолог, навео је да постоји велика могућност да се неки инцидент на Турском току деси, али да ћемо баш из тог разлога подићи свест и капацитете да будемо спремни.

- Оно што је добро је да смо ми добили сигнал. Подићи ћемо будност и капацитете да се то нама не деси. Међутим, могућност је заиста велика - рекао је Кајтез.

(Курир)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Олуја изнад Београда - севање муња и громова

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".