Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић изјавио је да ће инспектори повереника сутра кренути у надзор Дома здравља Палилула. После сазнања да је психијатар пацијентима уписивао шифре дијагноза од којих нису боловали, као и да ће, ако се сазна који су послодавци одбили кандидате на основу тих шифри, моћи да изврше надзор и код послодаваца.

- У медијима нису поменути називи послодаваца, ми не знамо у овом тренутку о којим се послодавцима ради, тако да ћемо кренути од извора података - рекао је Мариновић за РТС.

- Најавили смо у петак, како то закон о инспекцијском надзору налаже, инспекцијски надзор Џ Палилула и сутра инспектори Повереника иду у надзор у Дом здравља да видимо на извору који су то подаци, да ли је Џ службеним путем слао те податке неким послодавцима, на који начин су они евентуално могли да дођу до тих података - нагласио је Мариновић.

На питање да ли ће проверавати те послодавце, будући да се помињу бар два кандидата са Палилуле која су одбијена за посао, Мариновић каже да чим су сазнали за случај из медија одлучили су да крену у инспекцијски надзор.

По налогу тужилаштва полицијска управа прикупља податке о потенцијалним злоупотребама психијатра који је пацијентима уписивао шифре болести од којих нису боловали. Измишљене дијагнозе лекар је уписивао, како се претпоставља, да би фармацеутска кућа покренула клиничко испитивање једног лека, преноси РТС.

Још већи шок је, како преноси РТС, што је то откривено када је младић одбијен за посао, јер је послодавац код којег је конкурисао знао шта пише у његовом картону.

Мариновић напомиње да извештај о дијагнози и шифри болести не сме да буде део извештаја о спречености за рад.

Мариновић каже да га је изненадило то што су послодавци сазнали дијагнозе кандидата за посао.

- Прво по закону не треба да знају, друго донета је измена правилника прошле године да извештај о дијагнози и шифри болести више не буде део извештаја о спречености за рад - рекао је Мариновић.

Говорећи о томе да ли постоје изузеци за неке послове за које је важно да послодавац зна да потенцијални кандидати испуњавају и те услове, на пример рад са децом и слично, Мариновић каже да је некада у старој Југославији, а затим у Србији била је обавеза да када заснивате радни однос доставите уверење о здравственој способности.

- То је уклоњено и то сада више није обавеза за велику већину радних места. Међутим, за одређена јесте. Постоји правилник, које је донело Министарство рада, о претходним и периодичним извештајима о особљености за рад за запосленог на посебно ризичним радним местима - наводи Мариновић.

Истиче да је ту и рад са децом, али и у посебним условима рада - где су нека зрачења, где се ради са неким металима, где су хемијске или биолошке супстанце, али и оно основно што се тиче наших чула где морате да имате добар вид, слух, осећај за равнотежу...

- Када аплицирате за такав посао треба да покажете да испуњавате услове, претпоставка је да их испуњавате, али ако случајно не испуњавате не можете бити запослени на том радном месту - навео је Мариновић.

Напоменуо је ако се не испуњавају услови за такав посао, у извештају треба само то да пише - без навођења дијагнозе.

- Ту се ради о потенцијалном послодавцу, који може да се деси да вам и не постане послодавац и да прими неког другог. Ту не сме да неко трећи сазна од чега ви болујете и која је ваша дијагноза - рекао је Мариновић.

Објашњава да би права мера била, која је задовољавајућа за све, да овлашћена здравствена установа која вам издаје уверење, уз претходно сазнање за које радно место ви аплицирате, напише да ли испуњавате или не испуњавате услове за запошљавање.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".