Он је оценио да је "човекољубива реч Христова", која се данас проноси у различитим средствима комуникације, заглушена "општом експлоатацијом насиља у јавности", саопштила је Српска православна црква (СПЦ). Патријарх је казао да "неки медији свакодневно, чак и на нивоу забаве, приказују најразличитије врсте насиља све до самог дивљавштва", користећи их, како је оценио, у циљу постизања боље гледаности и зараде".

- И то толико, да смо у овој ери електронског умрежавања и вољно и невољно изложени промоцији насилништва - навео је он.

Упозорио је да се тиме и негативно утиче на младе.

- Истицањем насиља и неморала у појединим медијима, филмовима, на неким страницама новина и интернета, чак у свету дечје игре, у видео играма и безазленим алманасима, фигуре сексуално изопачених људи, убица и силеџија постају узори младим нараштајима - казао је он.

Фото: АТА имегес

 

 

Напоменуо је да је у свету овакве такозване "нове нормалности", јавност свакодневно обавештена да је супруг убио жену, или момак девојку, да је родитељ убио дете.

- На насиље се и јавно позива, и то нажалост и са неочекиваних позиција, па чак и из наше свете Цркве, одакле би морале да одјекују искључиво поруке мира - казао је он.

Према његовим речима, у мноштву вести посебно се издвајају наслови о насиљу над женама, о премлаћивању, срамоћењу, силовању и убијању сестара, ћерки, супруга и мајки.

- Православна црква Христова, а верујем и сви хришћани у свеколиком свету, али не само хришћани, него сви људи, не може бити одлучнија у одбацивању овакве тзв. "нове нормалности", посебно у осуди насиља - казао је он.

Навео је да је за Цркву свако људско биће икона Божија и да су, како је казао, за хришћане мајке и жене и сестре светиња.

- Незамисливо је и болно насиље над њима, а чињеница је да су мушкарци – кукавице и слабићи – само у последње две године у Србији убили више од 40 жена, а за последњих 10 година, око 300 - рекао је он.

Фото: Профимедиа

 

 

Казао је да осећа одговорност и потребу да Црква овај проблем сагледа у свим његовим страхотним димензијама, како би се, како је навео, пробудила благодат Божија тамо где буде потребно.

- Црква ће, макар овде у Архиепископији београдско-карловачкој, помагати сигурне куће - казао је он.

Навео је да ће СПЦ подстицати и вернике да добровољно узимају учешће у раду постојећих институција и центара који се брину о жртвама сваког насиља.

Фото: Профимедиа

 

 

- Свештеници ће имати препоруку да, колико могу, препознају породично насиље и да у сарадњи са социјалним радницима настоје да утичу да не долази до трагичних исхода - рекао је Порфирије.

Они ће, како је казао, бити подстицани и да у проповедима учесталије говоре о проблему свих облика насиља који су присутни друштву и породици. Навео је да ће се и лично ангажовати на помоћи женама које су се склониле од насиља у сигурне куће.