Шмит је на конференцији за новинаре рекао да БиХ има два приступа - дејтонски, три конститивна народа и два ентитета и једна држава.

Други концепт, према његовим речима, доводи у питање како обезбедити да сви људи имају иста права.

Најављујући разговоре о томе с грађаниа, младима и уметницима, Шмит каже да се БиХ мора одмаћи од тога да само представници партија доносе одлуке.

- Нада да ће доћи Дејтон 2 не води у правом смеру. Одлука о томе неће бити донета у ваздухопловној бази у САД-у већ међу грађанима - јасан је Шмит.

Фото: Танјуг/Фото Фена/Харун Муминовић

 

 

Шмит је говорио о наметнутим одлукама о измени Изборног закона и Устава Федерације БиХ у циљу функционалности федерације.

- Имали смо ФБиХ која је била шепава патка, људе који су хтели да се ствари покрену па се ништа није десило. Ту су нас довела претходна правила. Хајмо погледати шта имамо сада, шта да урадимо. Шта смо добили након разговора у Неуму? Ништа. Улогу виталног националног интереса сам редуковао. Нема више генералне клаузуле - рекао је Шмит и додао:

- Када је реч о ФБиХ, онда бих рекао да размислимо о томе да ли тај други дом који је етнички структурисан, зар не бисмо требали ићи у правцу да се у закону заступе регионални интереси. Управо ти етнички корпуси не представљају кантоне, него долазе из кантона.

Поновио је да жели функционалност ФБиХ, а је додао да мора да каже да би функционалност требало посматрати с аспекта шта је Федерацији потребно.

Шмит није желео да коментарише саопштење хрватске владе да су са њим директно договарали измене Изборног закона БиХ, само је истакао да он одлуке доноси сам и у своје име.