Сви они су се, каже наш саговорник, јавили са тегобама лекарима, који су, после процене клиничке слике и других процедура, упућени на Војномедицинску академију у Београд, где им се, и даље, пружа помоћ, како би се опоравили. Красавац каже да су је већина њих "заиста у тешком стању, али нико, срећом, није животно угрожен".

- Добро је што су се људи јавили колико толико на време лекарима, који су врхунски одреаговали као и њихове колеге са ВМА који над њима даноноћно бдију и који су им, сада се може рећи, спасили животе - истиче Красавац.

Комунална полиција је, у суботу, одмах по сазнању шта се догодило, интервенисала и  растерала продавце гљива. Они су их продавали испред пијаце, а не на пијаци.То је нелегална продаја. Сада се чине кораци да се установи ко је где и од кога купио гљиве. За двоје троје старијих људи за се да су брали гљиве у околним селима, али њихова "провера" знања о гљивама, ево могла је да их кошта живота.

Несхватљиво је, каже наш саговорник, како људи купују робу, посебно за јело, од непознатих људи, без декларације или било чега. Како сада ствари стоје за ову продају није надлежна ни пољоприврена инспекција, па је једино решење да илегалне продавце комуналци једноставно растерују.

Како "Новости" сазнају, шесторо отрованих људи је у болницу Шапцу, док су осталих шест спроведени на лечење на ВМА.

- Женска особа из Шапца старости 57 година примљена је са знацима аманитинског (фалоидинског) синдрома у тешком стању, са израженим гастроинтестиналним тегобама и порастом ензима јетре од 100 посто. Четворочлана породица из Шапца, такође је примљена са знацима аманитинског (фалоидинског) синдрома, сви са гастроинтестиналним тегобама и лезијом јетре. Одмах су започете мере интензивног лечења, укључујући екстракорпоралне мере детоксикације, хепатопротективе, Н-ацетил цистеин и друге симптоматске и супортивне мере. Женска особа из Београда има гастроинтестинални синдром и бољег је општег стања - наводе на ВМА.

Пацијенти из Шапца су, кажу у овој установи, гљиве набавили код неовлашћеног продавца, а конзумирали мислећи да се ради о рудњачама и лисичаркама. Напомињу да су гљиве биле поломљене и да их је било најмање три врсте, што отежава препознавање.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".