Првобитно смо пренели чланак са "Курира" са насловом у ком се сугерише да они који су погледали филм на интернету могу бити кривично гоњени.

У чланку је цитиран Марко Мудринић, представљен као ИТ стручњак, по чијем тумачењу закона они који су погледали филм требају бити процесуирани због прекршаја: 

"Уколико сте само погледали 'Тому' са линка могли бисте бити процесуирани и кажњени.

- Уколико сте нарезали на неки диск или ставили на неки УСБ били бисте у проблему. А ако сте само одгледали филм, законски гледано били бисте у прекршају и требало би да будете процесуирани, али треба се фокусирати на то како је филм процурио - каже ИТ стручњак."

Према одредбама Кривичног закона Републике Србије у члану 199. наведено је шта се сматра кажњивим делима у погледу неовлаштеног искориштавања ауторског дела или предмета сродног права:

Члан 199


(1) Ко неовлашћено објави, сними, умножи, или на други начин јавно саопшти у целини или делимично ауторско дело, интерпретацију, фонограм, видеограм, емисију, рачунарски програм или базу података, казниће се затвором до три године.

(2) Казном из става 1. овог члана казниће се и ко стави у промет или у намери стављања у промет држи неовлашћено умножене или неовлашћено стављене у промет примерке ауторског дела, интерпретације, фонограма, видеограма, емисије, рачунарског програма или базе података.

(3) Ако је дело из ст. 1. и 2. овог члана учињено у намери прибављања имовинске користи за себе или другог, учинилац ће се казнити затвором од шест месеци до пет година.

Према писању портала ББЦ Неwс на српском, Законом је забрањено прављење копија садржаја на рачунар, као и “подизање” фајлова на торрент странице: 

Забрањено је објављивање, снимање (у електронском облику), прављење копија, што подразумева и скидање на сопствени рачунар.

Поред тога, кажњава се и омогућавање другима да преузму туђу интелектуалну својину или другим речима аплоуд на торент сајтове.

Прописане казне су до три године затвора или до пет година уколико се овим путем прибавља имовинска корист.

Према Закону, дакле, неовлаштено објављивање, подизање, преузимање и дијељење заштићеног ауторског дела је недозвољено. Међутим, гледање садржаја којег је неко већ “подигао” на интернет и подијелио линк гђе се тај садржај налази није дефинисано. 

Осим тога, у гостовању у емисији “Уранак”, емитованој 12.10.2021. године на телевизији К1, директор Антипиратске агенције Србије (САПА) Владимир Рајчић рекао је да чак ни скидање филма с намером гледања није нелегално: 

"Владимир Рајчић: Није нелегално доwнлоадовати филм и одгледати га код куће.

Јована Јоксимовић: Дакле ако сам добила филм, могла сам да га скинем и ја сам мирна?

Рајчић: .. можете да га погледате и ви не одговарате. 

Јоксимовић: А ако пошаљем вама?

Рајчић: Одговара особа која је вама послала, јер самим тим ставља у дистрибуцију ауторско дело и крши закон."

Судећи по изјавама стручњака и званичника, неовлаштена дистрибуција заштићеног дела, да ли путем подизања на торрентинг странице или дељења линка на друштвеним мрежама, представља кривично дело у Србији за које је запрећена казна од три до пет година (у случају дистрибуције због добити).

Међутим, само гледање филма путем линка пиратске верзије, иако представља злоупотребу, није акт који је кажњив, због отежаног процеса доказивања намере. Стога је наш наслов да се може завршити у затвору због пиратског гледања "Томе" дезинформативан, јер се у њима или сугерише или експлицитно тврди да је само гледање филмова кажњиво, и то казном до пет година затвора. 

ОРИГИНАЛАН ТЕКСТ

ХИТ филм "Тома" Драгана Бјелогрлића до са да је у  биоскопима гледало више од пола милиона људи, а само за протекли викенд забележено је више од 75.000 гледалаца.

У ту импозантну бројку рачуна се само биоскопска публика, не и сви они који су скинули филм путем нелегалних линкова који су се појавили на интернету.

Тужилаштво за високотехнолошки криминал привело је и саслушало једног од осумњичених за неовлашћено дељење линка са филмом Драгана Бјелогрлића.

Фото: В. Данилов, Фото: Јутјуб принтскрин/ЗЕЉКО ЈОКСИМОВИЦ

 

Осумњичени се терети за неовлашћено коришћење ауторских права и одређена му је мера забране употребе интернета како би се спречиле даље злоупотребе.

Из тужилаштва кажу да се трага за особом од које је линк потекао, а најављено је да ће бити процесуирани сви који су га делили.

ИТ стручњак Марко Мудринић говорио је о казнама које следе онима који незаконито деле такав садржај.

Фото: А. Кујучев

 

- Није ми баш најјасније шта значи забрана употребе интернета, али законом је увек предвиђено да је нелегално дистрибуирати таква дела у пиратском маниру. Не могу да кажем да ће баш сва лица бити процесуирана, али важно је открити од кога ја то потекло - рекао је Мудринић у јутарњем програму Курир телевизије.

Мудринић наводи да је Србија доста напредовала по питању ауторских права.

- Моја генерација је одрасла на пиратерији. Мислим да се ствари полако мењају, али данас је далеко лакше гледати филмове и серије преко неких сервиса. Углавном се филмови неко време не појављују у пиратерији, а Тома се баш брзо појавио - каже Мудринић.

Уколико сте само погледали "Тому" са линка могли бисте бити процесуирани и кажњени.

- Уколико сте нарезали на неки диск или ставили на неки УСБ били бисте у проблему. А ако сте само одгледали филм, законски гледано били бисте у прекршају и требало би да будете процесуирани, али треба се фокусирати на то како је филм процурио - каже ИТ стручњак.

Да подсетимо, по закону је забрањено објављивање, снимање и прављење копија ауторског дела, што укључује и скидање на свој компјутер, као и аплоуд на торент сајтове. Прописане су казне до три године затвора, али уколико се овим путем прибавља имовинска корист у питању је пет година затвора.

(Курир)

Напомена: Захваљујући порталу Раскринкавање.ба, овај чланак је измењен и информација коју смо пласирали је исправљена.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".