Немачка комунална предузећа за снабдевање електричне енергије данас су саопштила да их очекује велики пораст цена електричне енергије у следећој години.

Процене су да би цена могла да нарасте за око 60 одсто, преноси ХИНА.

Како се наводи, цене електричне енергије тренутно расту спорије од цена гаса, који је у међувремену већ поскупео између 30 и 60 посто (зависно о понудаћу) у поређењу с раздобљем уочи рата у Украјини.

Цене електрицне енергије би се, према мишљењу министра економије и енергетског снабдевања Роберта Хабека (из странке Зелених), могла чак и удвостручити ако влада не интервенише на тржишту и не ограничи марже енергетских компанија.

- Ако не направимо одлучне кораке и одмах не реформишемо тржиште електричном енергијом, цене би се могле удвостручити - рекао је Хабек.

Он ипак рачуна с тим да би се ситуација од средине следеће године могла нормализовати.

Фото: Профимедиа

 

 

Унутар савезне владе тренутно траје расправа о могућем заустављању цена електричне енергије.

Наводи се да увођење горње границе цене електричне енергије за домаћинства и мање предузетнике подржава и канцелар Олаф Шолц (СПД).

Он је најавио договор о овом питању теком октобра.

Ројтерс истиче да, према последњем испитивању јавног мњења, 40 одсто испитаних страхује да цене за струју и гас у будућности неће моци да подмири или ће то успевати уз велике потешкоће.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".