Наиме, Епл (Apple) је одлуку о томе да Ајфон телефоне продаје без неопходних делова донео 2020. године, да би се тема о томе како до крајњих купца долазе непотпуни пакети покренула недавно у Бразилу, када је Министарство правде те земље решило казни ову компанију.

Наређено им је да зауставе продају било ког паметног телефона "без обзира на модел или генерацију, без пуњача батерија", а одлуку су образложили тиме да компанија Епл спроводи "намерну дискриминаторску праксу према потрошачима". Такође, изрекли су им казну од 2,3 милиона долара.

Према писању "Дејли мејла", сматра се да је Епл продао 190 милиона Ајфона широм света. Укупни приход од тога што се приликом куповине уз телефон не добија пуњач и слушалице, као и због смањења трошкова испоруке, могли би да буду чак 6,5 милијарди долара, уз додатних 293 милиона долара од продаје ове опреме.

ЦЕНА ПУЊАЧА И СЛУШАЛИЦА ЗА АЈФОН 14 У СРБИЈИ - ТАЈНА

И купци у нашој земљи, такође, морају да издвоје додатан новац за куповину пуњача и слушалица, јер се и на наше тржиште иПхоне телефони продају без њих.

Колика ће бити цена тих делова у Србији за нови Ајфон 14, остаје тајна, све док се телефони не нађу у продаји, јер како су нам рекли из представништва Епла за нашу земљу "нису у могућности да излазе са званичним саопштењем у вези са новим Аппле уређајима, за тржиште Србије".

Фото: Apple

 

Проверили смо колико новца морате издвојити за претходне моделе: 

- слушалице - 3.190

- адаптери за пуњаче - 3.990

ДОДАТНИ ПРОБЛЕМ НАСТАЋЕ 2024. ГОДИНЕ

Додатан проблем за купце и кориснике телефона настаће 2024. године, јер је Европска комисија донела прописе да се тада усагласе сви пуњачи за телефоне на тржишту, те да се користе УСБ, тип Ц.

Тако ће и технолошки гигант Епл, по новој законској регулативи ЕУ, морати да прилагоди уређаје који не користе ове портове.

Покушали смо да у представништву Епла у Србији сазнамо да ли њихова компанија има план за ту промену и шта ће купци њихових уређаја морати да ураде, односно да ли ће опет морати да плате пуњаче, али до објављивања овог текста нисмо добили одговор.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".