Осип Бернштајн био је велико шаховско име почетком 20. века. Иако није био шампион планете, играо је са много успеха против неких од највећих светских шахиста тог времена.

Био је и шампион Украјине, али га историја „магичне игре на 64 поља“ много више памти по ситуацији у којој му је шаховско знање и буквално спасило живот.

Те 1918. године, након Октобарске револуције, у Одеси, Бољшевичка тајна полиција (Чека) је у једној акцији ухапсила више људи због деловања против новог режима. Међу ухапшенима нашао се и Осип Бернштајн, у то време познати адвокат и шахиста, који је преко 10 година раније са само 24 године докторирао на правном факултету и који је тада био правни саветник неких веома утицајних банкара. Поред тога, Бернштајн је имао и доста велики новац, који је поштено зарадио, али то није сметало новом режиму да га прогласи за капиталисту, што је уз сарадњу са људима који су наводно били против новог режима био довољан разлог да се нареди његово стрељање.

 

 

И тако је судбоносног дана стрељачки вод чекао и Осипа Бернштајна, који је био спреман да му се у 36. години живота без рекло би се икаквог ваљаног разлога, што нажалост није био редак случај у „лудим“ временима каквих је било пуно широм планете у 20. веку, насилно оконча живот. Ипак, „прст судбине“ је имао другачији план за шахисту рођеног у Украјини…

Пре стрељања командант вода је затражио да види списак осуђеника који ће бити стрељани тог дана. Чим је погледао списак људи који требају бити стрељани тог дана, као великом љубитељу шаха за око му је запало име Осипа Бернштајна, па га је погледао и упитао:

- Јеси ли ти онај шахиста?

 

 

- Јесам! – мало зачуђен одговори Бернштајн.

- Да можда ти мене не лажеш?! Ја хоћу то да проверим, јер ја сам најбољи шахиста међу нама! Одиграћемо једну партију коју ако изгубиш стрељаћемо теи!

Бернштајн је наравно пристао да одигра партију против команданта вода којом ће потврдити свој идентитет, а та партија није дуго потрајала, јер је Осип Бернштајн врло лако и брзо савладао свог противника. Када је командант вода заиста утврдио да је пред њим шаховски шампион Украјине, наредио је да се Бернштајн ослободи и на тај начин му је спасио живот. Убрзо пошто је на чудесан начин избегао стрељање и остао у животу, Осип Бернштајн је са породицом напустио домовину и преселио се у Француску, да би нешто касније узео и француско држављанство.

 

 

У Француској је почео од нуле, пошто му је сва имовина у домовини одузета и национализована, а у својој новој земљи Бернштајн се бавио адвокатским послом. И нешто касније током живота имао је пуно проблема, јер је због свог Јеврејског порекла морао да живи у изгнанству током другог светског рата.

Поред адвокатског посла, остао је привржен и шаху, који је наставио да игра на високом нивоу, стигао је и до титуле велемајстора, а после другог светског рата био је прва табла своје нове домовине на Шаховским Олимпијским играма. Ипак, много битније од свих титула и победа је чињеница да је шах спасио живот Осипу Бернштајну и то на невероватан начин, који је учинио да прича о избегавању стрељања овог феноменалног шахисте буде једна од најбајковитијих у историји “магичне игре на 64 поља”.

(спортскасећања.цом)

БОНУС ВИДЕО:

ЗАШТО СУ ГА ЗВАЛИ СМОКИ?: На данашњи дан 2017. године умро је Љубиша Самарџић

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".