Одмах је било јасно да се нешто озбиљно дешава. Нешто после поднева, Надим Захави, канцелар војводства Ланкастер, хитно је кренуо у Доњи дом да преда поруку Лиз Трас. Задржао се да се шапатом посаветује са новом премијерком док се Кир Стармер обраћао парламентарцима.

Неколико тренутака касније, Ангели Рајнер, заменици лидера лабуриста, такође је уручен лист папира. Добро га је проучила, пре него што је подигла забринут поглед.Дебата о ограничењу цене енергије се наставила, али одједном владина помоћ од 150 милијарди фунти више није била прича дана.

Фото: Профимедиа

 

 

Присутни новинари су брзо приметили да се нешто дешава. Знајући да је то морало бити нешто значајно да изазове такав налет активности, спекулације су се брзо окренуле здрављу краљице која је изгледала слабо када је два дана раније позвала Трас да формира владу у Балморалу, са модрицама, вероватно од каниле, јасно видљивим на десној руци.

Није требало дуго чекати. Нешто после 12.30 часова, Бакингемска палата је објавила необично директно саопштење. "Краљини лекари су забринути за здравље Њеног Величанства и препоручили су јој да остане под медицинским надзором“, наводи се. Остали детаљи су били шкрти: "Краљица се осећа удобно“, писало је.

Неколико минута касније, расправу у Доњем дому је накратко прекинула Линдзи Хојл, председница, баш када је Ијан Блекфорд, лидер СНП-а из Вестминстера, био на ногама. По конвенцији, Доњи дом обично не расправља нити чак помиње монарха, али овог пута дошло је до преседана. Хојл је краљици пожелела све најбоље у краткој изјави пре него што је замолиа посланика да настави.

Фото: Профимедиа/Танјуг/АП

 

 

Уследио је низ званичних порука, које су све наглашавале озбиљност краљичиног стања. Трас и Стармер су били "дубоко забринути". Џастин Велби, надбискуп од Кентерберија, написао је на Твитеру: "Нека Божје присуство ојача и утеши Њено Величанство, њену породицу и оне који се брину о њој у Балморалу".

У Вестминстеру је "људима са уставним улогама“ речено да се припреме за најгоре. Помоћник једног је рекао да је био низу "хитних позива“ у време ручка док су званична тела испитивала своје стање спремности за оно што је познато као Операција Лондонски мост, планове који су постојали за смрт краљице, почевши од 10. дана жалости који кулминирају државном сахраном.

Бивши лидер опозиције рекао је пријатељима "тако то иде“ – да су званично упозорење из палате и изјаве које су уследиле у складу са протоколом о којем је својевремено обавештен. Али иза кулиса, краљевским новинарима је речено да "мост није срушен“ – што значи да је, колико год била озбиљна ситуација, краљица још увек жива у свом шкотском дому.

Фото: Танјуг

 

 

ББЦ је до тада нагло прекинуо редовни програм. Око 12.40 часова, екран је на тренутак постао црн пре него што се појавила водитељка вести Џоана Гослинг и прочитала изјаву палате. Национални емитер се окренуо сталном извештавању, а Хју Едвардс је носио црну кравату, а касније је преузео дужност да извештава о догађајима.

Краљичина породица почела је да се окупља у Балморалу. Принц Чарлс, њен најстарији син и наследник, већ је био поред краљице када је вест изашла. Он је боравио са својом супругом Камилом у Биркалу, у близини на имању Абердиншир, и, како се извештава, редовно је посец́ивао краљицу током лета јер је њено здравље било лоше.

Принцеза Ана, такође у Шкотској, брзо је кренула у Балморал и убрзо су остала и остала краљичина деца и њени унуци били на путу. Принц Вилијам, заједно са принцом Ендрјуом и другима, узео је специјални РАФ авион из Нортхолта у северозападном Лондону до Абердина да би био поред краљице, стигавши у Балморал у конвоју нешто после 17 часова.

Принц Хари, који је требало да се појави на церемонији доделе добротворних награда, повукао се и сам кренуо у Балморал, иако његова супруга Меган није била поред њега. Кејт, војвоткиња од Кембриџа, остала је у Винџору, покупивши своје троје мале деце првог дана у новој школи – први пут да су сво троје Џорџа, Шарлот и Луиса заједно ишли у школу.

 

 

Време је било лоше, али су групе добронамерника почеле да се окупљају у Бакингемској палати и у Балморалу како је поподне прешло у рано вече. Џо Бајден, амерички председник, рекао је Трас током поподневног видео састанка о украјинској кризи да он и његова супруга "имају у мислима краљицу и њену породицу“.

Неколико сати у јавности није било јасно шта се дешава. Али приватно, догодило се најгоре: краљица је преминула. 70-годишња владавина завршила се након, како се чини, кратке, коначне болести. Секретар кабинета Сајмон Кејс обавестио је Трасу у 16.30, а проћи ће два сата пре него што ће вест бити објављена у земљи.

Краљевским дописницима је речено да очекују упозорење непосредно пре значајног саопштења – што је уобичајена пракса у палати – а оно је стигло нешто пре 18.30. Уследила је изјава за коју су се сви надали да неће чути.

"Краљица је умрла мирно у Балморалу данас поподне“, наведено је. Владавина која је почела 1952. године дошла је до мрачног краја 70 година касније, а вест је у трену одјекнула широм света на друштвеним мрежама. Палата је одмах нагласила сукцесију: "Краљ и краљица супруга остаће вечерас у Балморалу и сутра ц́е се вратити у Лондон".

ББЦ се пребацио на заставу у Бакингемској палати која већ виси на пола копља. Едвардс се очигледно припремао да направи најемотивнију најаву у својој каријери, а изгледао је и звучао близу суза. "Пре неколико тренутака, Бакингемска палата је објавила смрт Њеног Величанства краљице Елизабете Друге“, рекао је и поновио ту најаву неколико пута, као да је вест превише да би се прихватила једним казивањем.

Фото: Профимедиа

 

 

Уследила је химна, а потом и неколико тренутака за размишљање оних који гледају вести. Краљ Чарлс ИИИ, који је ступио на трон у неизбежном тренутку породичне трагедије, објавио је саопштење око 20 минута касније. "Биц́у утешен и подржан нашим сазнањем о поштовању и дубокој наклоности коју је краљица уживала", рекао је он.

Трас, два дана након што је била краљичина 15. и, показало се, последња премијерка, изашла је испред Даунинг стрита. Изгледајући помало несигурно, премијерка је рекла да је краљица "стена на којој је саграђена модерна Британија“, а завршила је, дрхтавог гласа, изјавивши: "Боже чувај краља“.

Стотине, хиљаде људи почело је да се окупља у Бакингемској палати и Балморалу. У међувремену, ББЦ се симболично пребацио на замак Винџор. Иза крова замка појавила се дуга и на тренутак се камера задржала на њој.

(Гардијан)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".