Свако ко се некад упустио у тражење паркинг места у Београду потврдиће вам да то може да се претвори у прави пакао, зато што је број аутомобила и гостију Београда у свакодневном порасту. У даљем тексту прочитајте водич кроз паркинг у Београду, које су цене паркинга и како паркирање у главном граду уопште функционише.

Када долазите у српску престоницу, припремите се на гужву. Иако се ЈКП „Паркинг сервис” из дана у дан труди да реши овај проблем, чини се као да је паркинг места све мање, поготово када је у питању паркинг у центру Београда.

Фото: З. Јовановић

 

Пошто је током радног времена (9:00 – 17:00) постало готово немогуће пронаћи место а да не ризикујете да ваша кола паркинг сервис паук не однесе, градска влада је увела систем паркирања по зонама. У наставку откривамо све што треба да знате о паркинг зонама, али и одговор на питање где се паркирати у граду.

Паркинг Београд зоне – како се снаћи

Како у ужем, тако и у ширем центру града, уведене су 3 зоне од којих свака има различито временско ограничење. За разлику од центра, у другим деловима града који су мање оптерећени саобраћајем постоји категорија изван зонираних подручја – општа паркиралишта.

У свакој зони (сем плаве) важи правило да након истека плаћеног времена морате напустити паркинг место и да у истој зони не можете паркирати наредних 30 минута. Ово је важно знати ако вас занимају апартмани у Београду које планирате да изнајмите за вишедневни боравак.

Наплата паркирања и контроле временског ограничења се врше радним даном од 7 ујутру до 9 увече, а суботом од 7 ујутру до 2 поподне по зонама:

#1 Црвена зона паркинга – максимално задржавање 1 сат

У овој зони се налазе најкритичније локације у граду (улице у близини пошта, болница, итд.), и на овим паркинг местима се можете задржати најдуже 60 минута.

Карту можете платити СМС-ом тако што ћете послати поруку на број 9111 (56 динара), а уколико купите карту код контролора она ће коштати 60 динара.

Такође, у црвеној зони постоје и тзв. паркомат – аутомати за продају карата за паркирање који примају ковани новац и електронску паркинг картицу.

У црвену зону спадају улице као што су: Андрићев Венац, Чика Љубина, Чумићева, Ђуре Јакшића, Браће Југовића, Булевар Деспота Стефана, Царице Милице, Цетињска, Браће Југовића, од Хиландарске до Зетске, Дечанска, Добрачина, итд..

#2 Жута зона паркинга – максимално задржавање 120 минута

Жута зона обухвата центар Београда, али оне мало растерећеније улице; и ту је паркирање ограничено на 2 сата при чему се наплаћује сваки започети сат.

Овде је такође могуће плаћање поруком на број 9112 и тај СМС кошта 41 динар, а код контролора ћете за карту морати да издвојите 55 динара.

Зона 2 илити жута је и у кругу двојке (1300 каплара, 27. марта, од Таковске до Старине Новака, Адмирала Гепарта, Балканска, Београдска, итд.) и у улицама као што су: Бирчанинова, од Милоша Поцерца до Александра Глишића, затим од Савсе до Кнеза Милоша, итд.

#3 Зелена зона паркинга – максимално задржавање 180 минута

У трећој зони се налазе најрастерећеније улице у центру Београда, и овде можете остати највише 3 сата, а као и у другим зонама – наплаћује се сваки започети сат. Плаћање путем СМС поруке на број 9113 ће вас у овој зони коштати 41 динар, док ће код контролора бити 45 динара.

Фото:Новости/а. Саханић

 

Ове улице спадају у зелену зону: Џорџа Вашингтона, Цара Душана, Цара Уроша, Париска, Поп Лукина, Булевар Ослобођења, од Славије до Пастерове, итд..

Ако сте мислили да је бесплатан паркинг у Београду мисаона именица, варате се, јер се на око 400 паркинг места треће зоне у улицама око Клиничког центра Србије после 17 часова не наплаћује паркинг; и то у следећим улицама:

Пастерова – од Ресавске до Булевара ослобођења;
Др Суботића – од Делиградске до Булевара ослоођења;
Делиградска – од Пастерове до др Суботића.

Општа паркиралишта – неограничено време (плава зона паркинга)

Општа паркиралишта се још називају и плава зона за паркинг и овде возачи могу паркирати колико год сати пожеле, а карту могу плаћати или по започетом сату или могу купити вишесатну карту за паркирање.

Што се тиче ових паркинг места, наплата се примењује радним данима од 8 ујутру до 9 увече и суботом од 8 ујутру до 2 поподне.

Бесплатан паркинг Београд чини мање стресним, а на овим паркиралиштима се радним данима после 5 поподне паркирање не наплаћује у Булевару Зорана Ђинђића и околним улицама.

Карту можете купити СМС-ом на бројеве 9119 за 1 сат (31 динар), док је за читав дан паркирања потребно послати поруку на број 9118 (720 динара).

Јавне паркинг гараже Београд – локације јавних паркинга

Што се тиче јавних паркинга, постоје бројне паркинг гараже у Београду, али и СМС посебна паркиралишта. Ово су паркиралишта на којима не постоји наплатна рампа или кућица у којима се примењује систем контроле и наплате паркирања као у зонираним деловима града.

Паркинг на овим паркиралиштима можете платити СМС-ом, СТАРТ-СТОП апликацијом или код контролора; а можете купити и вишесатну или дневну паркинг карту.

Паркинг “Славија”

У улици Проте Матеје налази се паркинг Славија под бројевима 1 и 2, у чијој је близини хотел Славија. Паркиралиште Славија 1 располаже са 88 места (2 за инвалиде), док број 2 располаже са 76 паркинг места (1 за инвалиде).

Сваки започети час на овим паркинзима је 80 динара, док су за особе са инвалидитетом прва 3 сата бесплатна.

Паркинг “Вишка”

Поред Каленић пијаце налази се паркинг Вишка, у улици Максима Горког 2 и врло је популаран међу возачима због своје добре локације на Врачару.

Располаже са 95 паркинг места у приземљу и једном вишем нивоу, а цена првог сата паркинга је 80 динара, док је други 90 а сваки следећи 100 динара.

Паркинг “Каменичка”

Одмах поред Економског факултета, у Каменичкој 8, налази се паркинг који располаже са 95 места на приземљу и спрату; од чега је 1 место за инвалиде (прва 3 сата паркинга су бесплатна).

Овај паркинг ради 24 сата дневно, а сваки започети час кошта 80 динара. Од других га издваја то што има имплементиран фаст парк систем – у зимском периоду се греју улазно-силазне рампе.

Паркинг ВМА

У Црнотравској улици број 17 на Бањици налази се паркинг ВМА где је паркинг првих 30 минута бесплатан,  и он располаже са 565 паркинг места, а за особе са инвалидитетом резервисано је чак 20 места (прва 3 сата бесплатно)

Нису честе гужве, и он се налази на листи најјефтинијих паркинга у Београду са ценом од 45 динара по сату.

Паркинг “Политика”

У Македонској 29, недалеко од Дома Омладине, налази се паркинг “Политика” са 53 паркинг места распоређена у приземљу и на спрату. Цена по започетом сату је 100 динара.

Као и у већини паркинг гаража у Београду, за особе са инвалидитетом резервисано је 1 место и прва три сата су бесплатна.

Паркинг “Нови Београд”

Овај паркинг се налази у непосредној близини Меркатор шопинг центра и Генеx куле, на адреси Булевар Михајла Пупина 167 и располаже са 127 паркинг места (2 паркинг места за инвалиде). Цена једног сата на паркингу “Нови Београд” износи 65 динара. Иако паркинг на Новом Београду обично није проблематичан, због постојања великих блокова са пространим паркинзима, пожељно је имати на уму локације паркинга ако изнајмљујете апартман на Новом Београду.

Паркинг “Чукарица”

Код београдског Хиподрома на Бановом брду налази се паркинг “Чукарица” на адреси Шумадијски трг и нуди 78 паркинг места која се шире преко приземља и једног нивога.

Особе са инвалидитетом имају право на бесплатан паркинг у трајању од 3 сата, након чега се наплаћује паркинг по нормалној цени од 60 динара.

Паркинг “Капетанија”

Уколико вам се чини да је код Кеја Ослобођења немогуће наћи паркинг, омашили сте адресу Кеј Ослобођења 8, јер се ту налази паркинг Капетанија који располаже са чак 64 паркинг места а сат паркинг услуге кошта 100 динара (за особе са инвалидитетом прва 3 сата су бесплатна).

Паркинг “Цветкова пијаца”

Овај паркинг се налази на Зеленом брду у улици Живка Давидовића бб и располаже са 104 паркинг места од којих је једно за особе са инвалидитетом.

По цени од 50 динара за сваки започети сат, можете бирати да ли ћете се паркирати на подземном нивоу, приземљу или спрату.

Паркинг “Ада Циганлија”

Паркинг који се налази на локацији коју сви волимо – Ади Циганлији, нуди врло интересантан сервис где по редовној цени паркинга уз личну карту можете узети два бицикла. У питању је акција Паркирај – Бициклирај, а у понуди су и електрични бицикли.

Са својих 1580 паркинг места ово је један од највећих паркинга у Београду, а 5 места је резервисано за особе са инвалидитетом којима су прва 3 сата паркинга бесплатна.

Дневно паркирање у трајању од 24 часа кошта 150 динара.

Паркинг “Карађорђева”

У једном од популарнијих делова за ноћни живот и изнајмљивање апартмана у центру Београда – Савамали, налази се паркинг у Карађорђевој 87, који је одмах поред главне аутобуске и железничке станице.

Паркинг “Карађорђева” има 61 паркинг место на приземљу и једном спрату, док је број паркинг места резервисаних за особе са инвалидитетом 1. Цена по започетом сату је 90 динара.

Паркинг “Сава центар”

У оквиру истоименог бизнис центра на адреси Милентија Поповића 9 налази се паркинг Сава центар и он је у приземљу комплекса. Располаже са 363 паркинг места, од чега је 1 за особе са инвалидитетом (прва 3 сата бесплатна).

Врло је популаран међу Београђанима који живе са новобеоградске стране, а цена по започетом сату је 60 динара. Постоје 4 инфо знака о броју слободних паркинг места.

На овај паркинг можете ући из правца Аутопута (смер из Ниша) и 2 улаза из улице Милентија Поповића.

Паркинг “25. мај”

На адреси Тадеуша Кошћушка 63 налази се паркинг 25. мај који је у оквиру спортског центра који носи исти назив и дунавског кеја на Дорћолу.  

Овај паркинг је отвореног типа и има 302 паркинг места, са чак 9 паркинг места за аутобусе. Сваки започети час за аутомобиле је 50 динара, а за аутобусе 180 динара.

Паркинг “Калемегдан”

У непосредној близини Зоолошког врта, у улици Мали Калемегдан бб, налази се паркинг Калемегдан који има 114 места од којих је 2 за особе са инвалидитетом.

Између 6 ујутру и 7 увече сваки започети час кошта 80 динара, док је сваки започети час између 7 увече и 6 ујутру 100 динара.

Паркинг “Симпо”

У улици Хаџи Николе Живковића, која је у близини главне аутобуске станице, налази се паркинг Симпо, а одмах преко пута њега је познати Бристол.

Од 136 паркинг места која се налазе на приземљу и једном горњем нивоу, 1 је резервисано за особе са инвалидитетом (прва три сата бесплатна). Сваки започети сат кошта 90 динара.

Паркинг “Доњи град” у Земуну

Ако пожелите да свог четвороточкаша оставите тик уз Дунавски кеј у Земуну, у Карађорђевој улици (бр. 2-4) постоји паркинг за вас под именом “Доњи град” који располаже са 392 паркинг места а број паркинг места за особе са инвалидитетом је 7.

Овај паркинг је прилично јефтин и цена сваког започетог сата је 100 динара.

СМС посебно паркиралиште “Видин капија”

Ово паркиралиште се налази у Булевару Војводе Бојовића бб и садржи 114 паркинг места за аутомобиле, и 2 места за возила особа са инвалидитетом.

“Видин капија” ради цео дан сваког дана у години, и паркинг место можете платити СМС-ом на бројеве 8115 за сат времена (50 динара) или пак 8116 за вишесатно паркирање (450 динара)..

Уколико ваш телефон нема ч,ћ,ђ,ж или ш унесите “УТФ8” илити “УНИЦОДЕ”, јер се нпр. д или ђ уместо ђ неће важити.

Дневна карта за ово паркиралиште кошта 1200 динара, али уколико платите у року од 8 дана од издавања дневне паркинг карте остварићете попуст од 50% и онда ћете за карту морати да издвојите само 600 динара.

СМС посебно паркиралиште “Сава променада”

Преко пута аутобуске станице “Ласта” у Херцеговачкој улици налази се СМС посебно паркиралиште “Сава променада” и има чак 90 паркинг места (6 за возила особа са инвалидитетом).

Као и “Видин капија” и ово паркиралиште ради 00-24 часа, 365 дана годишње; и како бисте платили место потребно је да пошаљете СМС на број 8117 за сат времена (70 динара) или на 8110 за вишесатно паркирање (630 динара).

Дневна карта ће вас овде коштати 1680 динара, док ћете уколико платите у року од 8 дана од издавања дневне паркинг карте остварити попуст од 50% и карта ће износити 840 динара.

Гаража “Масарикова”

На минут удаљености од свима познате Београђанке, у Масариковој улици се налази паркинг који има 457 места од којих је једно резервисано за особе са инвалидитетом (прва 3 сата бесплатна).

Први сат проведен на паркинг месту овде ће вас коштати 75 динара, а сваки наредни 90 динара; а на вама остаје да изаберете да ли ћете се паркирати на неком од три подземна спрата, приземљу или неком од шест нивоа.

Гаража “Пионирски парк”

Ово је једна од гаража у Београду са одличном локацијом јер се налази преко пута Народне Скупштине Републике Србије, у улици Драгослава Јовановића бр. 2. Простире се на три подземна нивоа и има 466 паркинг места, од којих је 1 за особе са инвалидитетом.

Цена првог започетог сата  је 75 динара, док сваки наредни сат кошта 90 динара.

Гаража “Зелени венац”

Ово је гаража у самом центру града, јер је њена адреса Краљице Наталије 13, што је одмах поред хотела Москва и Теразија.

У сутерену, приземљу и на пет спратова нуди 304 паркинг места, од којих је једно за особе са инвалидитетом. Први започети час кошта 70 динара, док је сваки наредни час 90 динара.

Гаража “Обилићев венац”

Желите да оставите аутомобил на сигурном а да будете близу популарне Кнез Михајлове? Ова гаража у улици Обилићев венац је право место за вас, јер располаже са 619 паркинг места од којих је једно за особе са инвалидитетом (прва 3 сата бесплатна).

Гаража “Обилићев венац” се простире на 6 спратова (приземље и 5 нивоа), а први започети сат кошта 75 динара док је сваки наредни 90 динара.

Гаража “Вуков споменик”

Откад је ‘отворена’ ова гаража, паркинг Београд тј. Звездара је много лакши. Она се налази на углу Краљице Марије и Рузвелтове, испод парка Ћирила и Методија.

Гаража “Вуков споменик” располаже са 120 места од којих је 1 резервисано за особе са инвалидитетом (прва 3 сата бесплатно), а радно време ове гараже на једном подземном нивоу је 24 часа сваког дана у години.

Цена за први започети час је 60 динара, док је сваки наредни 75 динара.

Гаража “Баба Вишњина”

Адреса ове гараже је Баба Вишњина 38-42 и налази се надомак Славије, и располаже са 351 паркинг местом од којих је 20 резервисано за особе са инвалидитетом.

Гаража “Баба Вишњина” садржи 6 подземних спратова, приземље, и пет спратова; а дефинитивно је једна од највећих гаража у граду. Цена паркинга у Београду у овој улици је приступачна, па је тако за започети час потребно издвојити:

од 7 ујутру до 10 увече, за путничка возила (до 8 седишта) – 100 динара;
од 10 увече до 7 ујутру, за путничка возила (до 8 седишта) – 50 динара.

Гаража “Ботаничка башта”

Паркинг у Београду нуди бројне локације, као што можете видети, а надомак врло популарне Ботаничке баште, познате атракције града, налази се гаража у улици Војводе Добрњца број 10 и располаже са 244 паркинг места (2 за особе са инвалидитетом). Она ради сваки дан и простире се на 3 подземна спрата и у приземљу.

За ову гаражу важи да је међу најјефтинијим гаражама у Београду јер започети час кошта 50 динара, а особама са инвалидитетом је омогућен бесплатан паркинг у трајању од 3 сата дневно.

Гаража “Др Александра Костића”

Ова гаража се налази у истоименој улици на Сењаку и у близини ње се налазе Железничка станица и Ургентни центар Београда; а од других је издваја што у њој ретко када има гужве.

Налази се у приземљу зграде и нуди 59 паркинг места, док је једно место за особе са инвалидитетом (за њих је бесплатан паркинг у трајању од 3 сата). Сваки започети час кошта 100 динара.

Гаража “Аеродром”

Паркинг Београд аеородром у склопу гараже нуди 528 паркинг места за аутомобиле, од чега су 3 места за возила инвалида.  Ради сваки дан, цео дан, а сваки започети час се наплаћује 65 динара док једнократно седмодневно паркирање кошта 3965 динара.

Право на седмократно паркирање стиче корисник који је непрекидно паркиран у гаражи 61 час, а ако возило прекорачи ограничење, доплата се врши по започетом часу.

Информацију о попуњености паркиралишта и гараже можете добити путем обједињеног светлећег знака за паркиралиште “Аеродром” и гаражу “Аеродром”.

Како платити паркинг у Београду?

Постоји више начина за плаћање паркинга у главном граду Србије, и то су: карта за паркирање, паркомат, мобилни телефон.

Када је у питању карта за паркинг у Београду, она се купује код контролора који уписује време доласка, а ваша обавеза је да је са унутрашње стране ставите на ветробранско стакло.

Најлакши начин је дефинитивно СМС са регистарским бројем возила (нпр. БГ155222) који пишете без размака, а преко свих мобилних мрежа. Дужни сте да сачувате повратну поруку која садржи све податке о плаћеном паркирању, за не дај боже.

Ако се деси да не примите повратну поруку у року од 2 минута, плаћање није успело и услуга наравно услуга неће бити наплаћена. Како бисте добили статус паркирања, потребно је да пошаљете СМС поруку са знаком “?” на број паркинг зоне.

Предност плаћања СМС-ом је та што ћете 5-10 минута пре истека времена добити подсетник о истеку плаћеног паркирања на мобилни телефон. Уколико желите да продужите паркирање и за наредни сат, потребно је да пошаљете исту регистарску ознаку или само знак * на број зоне.

Шта ако паркинг сервис паук однесе ауто?

Уколико непрописно паркирате, немојте се изненадити ако ауто не пронађете тамо где сте га оставили, а прво следеће питање које вам пада на памет јесте где је ЈКП Паркинг сервис преместио возило. У питању су углавном следеће локације:

Старо сајмиште;
Ада Циганлија;
Дунавска бб;
Милеве Марић Ајнтајн (возила са иностраним регистарским таблицама);
Бродарска бб (напуштена возила и возила из саобраћајних незгода).

Тачну информацију о томе на којој локацији се налази ваш ауто можете пронаћи тако што ћете унети ваш регистарски број у претрагу на страници паркинг сервиса.

‘Блажа’ верзија се дешава уколико само прекорачите временско ограничење, и тада ће вас сачекати плаво бели папир у пластичној фолији затакнут за брисаче аутомобила, што у преводу значи да ћете паркирање платити као дневну паркинг карту; након чега ту можете бити паркирани 24 сата од тренутка издавања дневне карте.

Где не смем да паркирам?

Конкретна места на којима никако не смете да паркирате су:

пешачки прелаз, бициклистичка стаза преко коловоза;
прелаз преко железничке пруге, преко трамвајских шина;
на раскрсници;
у близини врха превоја или у кривини где је прегледност пута недовољна.

Фото: М. Анђела

 

За сам крај остаје да поручимо да будете обзирни возачи, те да паркирате аутомобил прописно, на начин на који неће ометати другог возача да паркира до Вашег аутомобила. Београд је велики град и паркинг јесте проблем, имајте то на уму, а до тада Вас позивамо да прочитате још и које су највеће атракције Београда које вреди обићи. Верујемо да ће вам информација о паркингу добро доћи приликом обиласка истих.

(klikapartmani)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".