- Не само влада него главни директор је чим је видео део тих снимака послао стручни тим који је врло интензивно радио. Колико ми је познато, утврдили су да се ради о полицијским службеницима - рекао је Божиновић и додао: - То је сигурно неки индивидуални прекршај неколицине полицијских службеника.

Недавно су се у медијима појавили узнемирујући снимци на којима се виде да мушкарци маскирани, са фантомкама на глави, са палицама и пиштољима које користе припадници полиције, ударају мигранте који јаучу и терају их ка територији БиХ наводно са територије Хрватске.

Након објављених снимака огласила се и Европска комисија, која је, како је саопштено, веома забринута због извешатаја о потискивању и насиљу над мигрантима на спољним границма ЕУ. Из Брисела су позвали хрватске власти да поштују људска права, испитају такво понашање и упозоравају на могућу суспензију ЕУ фондова за управљање спољним границама.

- Насиље над мигрантима, азилантима и избеглицама је неприхватљиво и мора бити испитано. Људска права се морају у потпуности поштовати, а посебно у управљању спољним границама ЕУ. Националне власти морају да испитају такве случајеве - рекао је портпарол Комсије, Аделбер Јанз.

Божиновић је додао и да је инцидент на граници "у сваком случају неприхватљиво понашање".

- Ако би се у законском поступку доказало ово о чему говоримо, то је у сваком случају неприхватљиво понашање, али га не бих везао искључиво уз сузбијање илегалних миграција. То је неприхватљиво понашање полицијског службеника у било којој ситуацији, било на стадиону или некој другој интервенцији - рекао је он и додао да се свакој полицији на свету може догодити да неко прекорачи овлашћемка.

- Ако се то догоди и овде, онда ће уследити санкције - рекао је он.

Ово није први пут да се хрватска полиција и граничари оптужују за малтретирање миграната, насилне депортације и слично. Страни медији и бројне невладине организације више пута су извештавали о тим догађајима.

(Индекс)