Свети апостол Матија назива се још и тринаестим апостолом. Био је изабран да замени Јуду Искариотског после издаје Христа и самоубиства.

Матија је био једини од апостола кога Исус није изравно позвао и изабрао. Њега је коцком одабрала прва заједница да попуни празно место које је остало након Јудине издаје. Након тога у Светом писму се више не помиње, а према црквеној традицији проповедао је Јеванђеље по Јудеји и Етиопији.

Сматра се да је био родом из Витлејема, а учио се код светог Симеона Богопримца у Јерусалиму. Када је Господ изашао на проповед о царству Божјем, тад се и Матија придружио онима који су волели Господа.

На почетку је био у Седамдесет мањих Христових ученика, али пошто је по Васкрсењу Господа, место Јуде издајника било упражњено, апостоли су коцком изабрали Матију за једног од дванаест великих апостола.

Током проповеди вере претрпео је велике муке ради Христа. Пошто је био у тамници, Господ му се јавио и ослободио га је. Касније се вратио у Јудеју, где је оптужен и изведен на суд пред првосвештеника Анана. Анан га је осудио на смрт, па су га извели и убили камењем.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".