САД очекују од Црне Горе да испоштује своје правне процедуре и да или брзо формира нову владу у служби земље или распише ванредне парламентарне изборе, саопштено је из Стејт депертманта, поводом одлуке Скупштине Црне Горе да изгласа неповерење Влади премијера Дритана Абазовића.


Неименовани портпарол Стејт департмента је у одговору на упит Гласа Америке навео да је "изгласавање неповерења парламентарна демократија на делу, где црногорски народ, кроз своје изабране представнике, позива владу на одговорност".

"Сједињене Државе ће подржати било коју демократски изабрану владу која осигурава напредак Црне Горе у евроатлантским интеграцијама, што обухвата убрзање процеса приступања Европској унији, борбу против корупције и организованог криминала, јачање НАТО уцешћа, промовисање инклузивног и грађански оријентисаног друштва, и наставак позивања Русије на одговорност због бруталног рата против Украјине", наводи се у реаговању.

Портпарол Стејт департмента је поновио да САД не сматрају Демократски фронт партнером, зато што "не подржавају европске вредности, у шта спада и критички однос према руској агресији против Украјине, и нису показали лидерство или спремност да постигну напредак у кључним реформама потребним за приступање ЕУ".

Посланици црногорског парламента изгласали су неповерење Влади Дритана Абазовића, након што је иницијативу ДПС и њених партнера, незадовољних потписивањем Темељног уговора са СПЦ, подржала Демократска Црна Гора.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".