Овонедељно топло време и, један од последњих у низу топлотних таласа који ће данас подићи живу у термометру и до 39-40°Ц, према најави метеоролога завршава се данас крајем дана и у току ноћи, а затим прелазимо у другачији режим временске прогнозе, а оно што промена доноси су пад температуре и велике количине падавине, односно, жута или прљава киша.

Тренутно су на снази упозорења од екстремних температура и промене времена која ће донети локално обилне пљускове са градом и олује. Количина кише биће већа од 40 мм у току 24 сата.

- Очекују се падавине, пљускови са честицама песка и прашине, евентуално у петак и суботу. Исто као прошли пут, имаћемо јако јужно струјање, а оно повуче песак из Сахаре, прашину, то се помеша са кишом и тада пада такозвана прљава киша. Када се промени висинско струјање од недеље више неће бити мешања са кишом и неће бити блатњаве прљаве кише – каже за “Блиц” метеоролог Марко Чубрило.

Фото: Н. Живановић

 

 

Уколико не буде значајних промена, очекују се изузетно обилне кише, од суботе до среде, могуће да је падне чак и двоструки просек за цео август. Кише које се очекују биће најобилније од овог пролећа.

Како је наш метеоролог најавио “испред надирућег хладног фронта треба очекивати локалну дестабилизацију атмосфере уз појаву предфронталних нестабилности која би прво захватиле западне, југозападне и северозападне пределе, док би се крајем дана и у току ноћи ка суботи прошириле и над део средишње и северне пределе.

Београд, пљускови

- С обзиром на енергију у атмосфери биће услова и за локалну појаву снажних непогода. Сутра максимум од око +24 на северозападу до око +39 на југоистоку региона. У зони хладног фронта ће локално удари ветра западног квадранта бити оркански. У суботу током дана треба очекивати даљу, јаку, дестабилизацију атмосфере која ће бити последица развијања висинског циклона над нашим регионом. Тај циклон би све до средине следеће недеље доносио врло нестабилно време уз честу појаву грмљавинских пљускова, локалних непогода и јаке кише – каже Чубрило и додаје да постоји могућност да су пред нама најобилније падавине у последњих 4-5 месеци.

- Осим обилнијих падавина, осетно ће освежити тако да ће од 20. до 23. августа максимуми бити од +19 до +24 степена Целзијуса што је испод просека. Око 25. августа се рачуна на постепену стабилизацију и отопљење тако да ће крајем месеца бити претежно суво и умерено топло уз свеже ноћи и дневне максимуме од +25 до +29 степени Целзијуса – каже Чубрило.

Фото: Д. Дозет

 

 

Подсетимо, стручњаци тврде да је киша са честицама пустињског песка и прашине безопасна појава, али је необична падавина ипак отворила многа питања, пре свега по питању здравља грађана. Ипак, као су и раније изјавили за медије београдски лекари - нема разлога за панику, јер је реч о краткотрајној и безопасној појави. 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".