Радошевић истиче да прво мора да се обави лекарски преглед, како би се видели психофизичко стање особе. Друга важна ствар је да та особа не сме да има било какав досије.

- Да би неко добио оружје прво мора да обави лекарски преглед. Потом, не сме да има досије. Лекарски преглед обухвата и преглед да ли има неке душевне болести, потом се проверава слух и вид. Када се уради тај тест, он се обнавља после пет година. Сваше са комшијом, емотивна растројства су све разлози због којих се оружје одузима. Податке колико има нелегалних оружја у Србији немамо. Како је код нас било доста ратова, доста је и оружја остало. Сви проблеми који се дешавају дешавају се са људима који нелегално држе оружје - рекао је Радошевић.

Психофизички тестови морају да се понављају на сваких 5 година. Ако породица или пријатељи примете сумњиво понашање код особе која поседује оружје, у обавези су да то пријаве полицији.

- Психофизички тестови се понављају на сваких пет година. Међутим, закон такође предвиђа да је изабран лекар обавезан да сваку промену коју примети у виду неспособности за држање оружја пријави полицији. Онда полиција ради свој део посла. Ако неко од познаника, комшија примети неку промену у понашању те особе која има оружје, дужна је да то пријави полицији. Полиција може држати ту особу у притвору докле год се не среди то стање. Ако процене да особа не може да држи оружје, оно се отуђи - рекла је Зорица Суботић.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".